IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Тайван започват преговори в сферата на търговията и инвестициите

Обсъжданията произтичат от съвместна инициатива, обявена през юни, и се очаква да започнат в началото на есента

09:03 | 18.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и Тайван са се договорили в сряда да започнат официални разговори в сферата на търговията и инвестициите, докато отношенията между Вашингтон и Пекин все повече се обтягат, съобщава Financial Times.

Обсъжданията произтичат от съвместна инициатива, обявена през юни, и се очаква да започнат в началото на есента. Те целят задълбочаване на икономическите ангажименти в селското стопанство, дигиталната търговия, климата и други области.

Новината бе обявена на фона на обтегнати отношения след серия от военни маневри на Китай в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Администрацията на президента Джо Байдън заяви късно в сряда, че страните са достигнали до „консенсус по преговорния мандат“. Инициативата ще „задълбочи нашите отношения в търговията и инвестициите, ще подобри взаимните търговски приоритети, основани на споделени ценности, и ще насърчи иновациите и приобщаващия икономически растеж за нашите служители и бизнеси“, каза заместник търговският представител на САЩ Сара Бианки.

Тя заяви, че Тайпе и Вашингтон целят да „преследват амбициозна програма“ за обсъжданията.

САЩ обяви „Инициативата между САЩ и Тайван за търговия в 21 век“ само дни, след като представиха регионалната Индо-Тихоокеанска икономическа рамка, която изключва Тайван отчасти защото някои участващи държави от Югоизточна Азия бяха загрижени да не предизвикат Китай, който твърди, че държи суверенитета над страната.

Новината от сряда не отговаря на надеждите на Тайван за двустранна сделка за свободна търговия. Тайвански представители заявиха, че преговорите са важни, за да се поддържат търговските отношения отворени, и че Тайван все още се надява да договори подобна сделка в бъдеще.

Преговорите вероятно ще задълбочат напрежението с Китай, който се противопоставя на усилията на САЩ да задълбочат отношенията си с Тайван и обвинява Вашингтон, че се отдалечава от политиката си „един Китай“, съгласно която Вашингтон признава Пекин като единствено правителство на Китай, както и позицията на Пекин, че Тайван е част от Китай.

Китай засилва усилията си да изолира Тайван след посещението на Пелоси и предстоящо посещение следващата седмица от втора делегация от конгресмени, предизвиквайки опасения, че се опитва да наложи ново статукво, разубеждавайки чуждестранните политици да се ангажират с Тайпе.

Тайван е деветият по големина търговски партньор на САЩ, показват данни от 2020 г. на търговското представителство на САЩ за 2020 г. Това е един от най-големите световни доставчици на полупроводници и други електронни компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още