IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Япония се запази на стабилно равнище през юли

Броят на наличните работни места е записал седмо поредно месечно увеличение, достигайки над двегодишен връх

10:09 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Япония се е запазила на стабилно равнище през юли, равнявайки се на 2,6%, показаха правителствените данни във вторник, цитирани от Ройтерс.

Резултатът е в съответствие с медианните прогнози на икономисти, анкетирани от медията.

Междувременно броят на наличните работни места е нараснал за седми пореден месец, достигайки над двегодишен връх. Според официалната статистика съотношението между работни места и кандидатстващи за тях е било 1,29. За сравнение – през юни това съотношение е било в размер на 1,27.

Юлският резултат е най-високият от април 2020 г.

Въпреки това бизнес активността в страната остава потисната на фона на нарастващия инфлационен натиск и отслабващото световно търсене, които свиха продукцията и новите поръчки.

Данните от миналата седмица показаха, че ръстът на бизнес активността на японските фабрики се е забавил до 19-месечно дъно през август.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на au Jibun Bank е спаднал до сезонно изгладени 51 пункта през август от достигнатите 51,2 пункта месец по-рано, като това е бил най-бавният ръст от януари миналата година.

Общият PMI индекс, включващ данните за секторите на производството и услугите, е намалял до 48,9 пункта, след като през юли той се равняваше на 50,2 пункта.

PMI индексът за сектора на услугите е спаднал до 49,2 пункта (50,3 пункта през август), като това е било първото понижение от март насам, показаха още данните за PMI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още