IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на бизнес активността в Япония се сви до 19-месечно дъно

Новите поръчки са намалели с най-бързия си темп от близо две години

13:21 | 23.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на бизнес активността на японските фабрики се сви до 19-месечно дъно през август, когато спадовете в продукцията и новите поръчки се задълбочиха на фона на нарастващия инфлационен натиск и отслабващото световно търсене, пише Ройтерс.

Същевременно активността в сектора на услугите е записала първото си понижение от пет месеца, докато спадът в новия бизнес предизвика опасения относно търсенето.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на au Jibun Bank е спаднал до сезонно изгладени 51 пункта през август от достиганите 51,2 пункта месец по-рано, като това е бил най-бавният ръст от януари миналата година.

Прагът от 50 пункта разделя понижението от повишението.

Общият PMI индекс, включващ данните за секторите на производството и услугите, е намалял до 48,9 пункта, след като през юли той се равняваше на 50,2 пункта.

PMI индексът за сектора на услугите е спаднал до 49,2 пункта (50,3 пункта през август), като това е било първото понижение от март.

Основният показател е спаднал, след като продукцията и новите поръчки са намалели за втори пореден месец. Новите поръчки са записали най-бързия темп на намаление от близо две години. Оптимизмът сред производителите за условията в бъдеще е намалял леко спрямо предходния месец.

„Данните за август сигнализират за втория най-нисък резултат на общия индекс за тази година, въпреки че степента на влошаване е била лека“, каза Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още