IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се е разраснала по-бързо от очакваното през второто тримесечие

Европейската икономика изглежда по-устойчива, навлизайки в летните месеци, но е изправена пред предизвикателството на енергийната криза

13:00 | 07.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната достига 0,8% на тримесечна база, а в целия Европейски съюз (ЕС) - 0,7%, показват последните данни на Евростат. Те са по-оптимистични от очакваното, но анализатори предупреждават, че макар и да изглежда по-устойчива, навлизайки в летните месеци, Европа е на ръба на рецесията, съдейки от данните за ръста на цените, забавянето в промишлеността и влошаването на покупателната способност на европейците.

Именно вътрешното потребление задържа засега ръста на европейската икономика, сочат още данните на Евростат. През този период то се повишава с 1,3% на тримесечна база в страните от валутния съюз и с 1,2% в цялата общност.

На годишна база БВП на еврозоната се увеличава с 4,1%, а на ЕС - с 4,2%, но има видимо забавяне - в периода януари-март годишният ръст на икономиката на еврозоната беше 5,4%, а в общността - 5,5 на сто.

На тримесечна база най-добре представилите се страни са Нидерландия (2,6% ръст), Румъния (2,1%) и Хърватия (2%). На обратния полюс са Полша (-2,1%), Естония (-1,3%), Латвия (-1%) и Литва (-0,5%). Минимален е ръстът на двигателя на европейската икономика - Германия, само от 0,1%.

В сравнение с миналата година най-голям ръст бележат Ирландия (10,8%), Малта (8,9%) и Словения (8,3%). Най-слабо е увеличението в Естония (0,3%), Германия и Словакия (по 1,7%).

Ръстът на БВП в страните от ЕС през второто тримесечие на 2022 г. Източник: Евростат Ръстът на БВП в страните от ЕС през второто тримесечие на 2022 г. Източник: Евростат

Тези данни са много по-оптимистични в сравнение с развитието на икономиката в САЩ например. През второто тримесечие БВП на страната се сви с 0,1% на тримесечна база, а на годишна база ръстът се забави до 1,7% спрямо 3,5% през първите три месеца на тази година.

Европа обаче е изправена пред сериозни предизвикателства и енергийна криза, свързани с прекъснати доставки на природен газ от основния доставчик Русия. По-късно през тази седмица се очаква решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още