IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е лидер по ръст на промишленото производство в Европа

През юли у нас то е нараснало със 17,6% за година, което обаче е забавяне спрямо предходните месеци

14:13 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

България е лидер по ръст на промишленото производство в Европа през юли, когато то е нараснало със 17,6% за година, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

След нас се нареждат Дания и Полша с повишения в размер на съответно 12% и 10,3%.

С движението страната ни е останала лидер за трети пореден месец - през май повишението е било в размер на 20,5%, а през юни - 17,7%.

Годишният ръст на промишленото производство в България през юли надминава този в Европа. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Годишният ръст на промишленото производство в България през юли надминава този в Европа. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

На дъното на опашката през юли са Ирландия (спад от 23,7%), Естония и Словакия (спад от по 6,4%) и Белгия (спад от 5,1%).

Като цяло промишленото производство в Европейския съюз (ЕС) е намаляло с 0,8% на годишна база през юли, а в еврозоната - с 2,4 на сто.

На месечна база понижението е било в размер на 2,3% за еврозоната и 1,6% в ЕС.

Месечно сравнение на база сектор и страна членка

Продукцията на капиталови стоки в еврозоната е намаляла с 4,2% на месечна база, на трайни потребителски с 1,6%, а на междинните с 0,8 на сто. Продукцията на енергия се е увеличила с 0,4%, заедно с тази на нетрайните потребителски стоки, където отчетеният ръст е бил в размер на 1,2%.

В ЕС картината е същата - продукцията на енергия и на нетрайни потребителски стоки е нараснала със съответно 0,7% и 1%, докато тази на капиталови стоки, трайни потребителски и междинни е намаляла с по 3,2%, 1,6% и 0,8%.

Лидери по месечен ръст са били Литва (6,5% ръст), Швеция (5,8%) и Малта (4,2% ръст), докато по загуби първи са били Ирландия (18,9% спад), Естония (7,4% спад) и Австрия (3,2% спад).

Промишлено производство в ЕС и еврозоната през юли. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Промишлено производство в ЕС и еврозоната през юли. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Годишно сравнение на база сектор и страна членка

Производството на капиталови стоки в еврозоната е намаляло спрямо юли 2021 г. с 5,4%, на междинни с 1,8% и на нетрайни потребителски с 1,1 на сто. Междувременно продукцията на енергийни и трайни потребителски стоки е нараснала със съответно 1,1% и 1,4%.

В ЕС производството на капиталови стоки се е свило с 3,5%, а на междинните с 1,4% за година. Продукцията на трайни и нетрайни потребителски стоки е нараснала с по 0,9% и 2,1%, а тази на енергийни - с 3,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още