IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО не признава „новите територии на Русия“ 

Бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи, каза Столтенберг

20:00 | 30.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/OLIVIER HOSLET
Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Северноатлантическият алианс не е страна в конфликта в Украйна, заяви в петък неговият генерален секретар Йенс Столтенберг. Той подчерта, че блокът също така не признава присъединяването на териториите на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област в Украйна към Русия.

„Анексирането на територии не е проява на сила, а на слабост", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Според генералния секретар на НАТО „това, което се случи днес, е най-сериозната ескалация от февруари насам".

Запитан за отношението на Алианса към кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, генералният секретар заяви, че всяка демократична страна има право да кандидатства. Решението обаче ще бъде взето с консенсус от всички държави членки на НАТО. В същото време „ангажиментът на Алианса да подкрепя Украйна няма да се промени". 

Столтенберг поясни, че бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи. „Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като суверенен европейски народ. В наш интерес е (руският президент Владимир) Путин да не побеждава, защото обратното значи, че авторитарните режими могат да предприемат подобни действия, а това е опасно за целия свят“, добави генералният секретар.

Той определи като „ядрено изнудване" това, че Путин заплашва с употребата на атомна бомба. Думите на Путин са опасни и безотговорни, заяви Столтенберг. 

Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното прекратяване. Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да се спечели, затова не трябва да се води.
Йенс Столтенберг
генерален секретар на НАТО

„Внимателно наблюдаваме действията на Русия. Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното прекратяване. Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да се спечели, затова не трябва да се води. Много ясно е заявено на Русия, че ще има много тежки последици в случай не използване на ядрено оръжие. Досега не сме забелязали промяна при руските ядрени сили“, каза още норвежецът. 

Столтенберг отбеляза, че днес Русия е „присъединила" украински земи, равни по площ на Португалия. Това е най-голямото насилствено присвояване на земи в Европа след Втората световна война, добави той. Столтенберг повтори становището на НАТО, че това присъединяване не се признава и няма да бъде признато от алианса, защото е в пълно нарушение на международното право. 

Освен това НАТО подкрепя разследването на саботажа на газопровода „Северен поток“ и е готова да защити критичната си инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Гледа ли Нечестивият занулен детеубиец като четеше делириумите си в Георгиевската зала , лицата на седящите ... Застинали без грам емоция , стиснати устни и разширени зеници ... Знаеш ли какво е това ?! Никой не смее да спре да ръкопляска ... Започват като един и спират като един ... Синхронна реакция на буквално нacрани от страх хора ... Не разбиращи ужасът който им се изсипва на главата . Така са гледали жертвите на арената в Колизеума връхлиталищите ги зверове . Парализирани ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Анексиране викаш ... :))) ... Дагестанският дерибей официално излезе по тяхното телевидение и рече , че отменя мобилизацията в Дагестанската республика . Там квото са мобилизирали московците приключва ... Знаеш ли тази ерес напреки на Нечестивият занулен денацификатор на какво е предвестник ?! Центробежните сили се завихрят ... Онзи хамерикански генерал що рече ?! Трябва да сме подготвени за разпада , а не като при Горбачов ... !! ... И то бързо ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: zelka007В Лиман ще е месомелачка. Гледам руснаците са поизпратили самолети и хеликоптери натам. Явно след анексирането ще му поотпуснат края. Време беше да заработят надниците. Досега нещо се лигавеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... тва "анексиране" ще спаси ли разпадането на фронтовата линия в Лиман и Херсон ?! Ще фанеме ли бас 5000 рубли , че няма ?! На Лиман му остават броени часове да се деокупира , на Херсон броени дни ... Иранските дронове и севернокорейските каски и снаряди привършват ... Нови не карат вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Верно ли? Тъкмо бях се закахърил как Солтенберг ще излезне да признае анексирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още