IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в Италия значително задмина прогнозите

Икономиката на страната може да се свие през следващите две тримесечия

16:15 | 11.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на промишленото производство в Италия е достигнал 2,3% на месечна база през август, като значително задминава прогнозите на икономистите, пише Ройтерс.

Очакванията според анкета на медията бяха за повишение от 0,2% на сезонно изгладена база. От статистическия институт на страната ревизираха в посока нагоре с един базисен пункт и данните за юли, които първоначално показваха ръст от 0,4%.

Въпреки положителната изненада в периода юни-август показателят е бил с 1,2% по-нисък спрямо предходното тримесечие.

На годишна база промишленото производство в третата по големина икономика в еврозоната се е увеличило с 2,9% през август, след като през юли намаля с 1,3 на сто.

Август може да е силно волатилен месец, тъй като много фабрики са затворени, а сезонното и календарното изглаждане на данните е по-трудно.

През второто тримесечие на 2022 г. италианската икономика се разрасна с 1,1% спрямо предходните три месеца. През септември от финансовото министерство на страната прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) вероятно ще се е свил през третото тримесечие, като движението ще продължи и през следващите две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още