IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания значително забавя своя темп през октомври

Покачването на цените извън тези на храните и енергията е останало без промяна

16:25 | 15.11.22 г.
Снимка:  Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Потребителската инфлация в Испания се е забавила значително през октомври от 8,9% до годишно равнище от 7,3%, съобщи испанският статистически институт, цитиран от Ройтерс.

Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 7,3% в съответствие с предварителните данни, публикувани две седмици по-рано.

Базисната инфлация извън цените на храни и енергия е останала без промяна спрямо септември на ниво от 6,2%.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени е бил 7,3%, запазвайки равнището си без промяна спрямо първоначално обявеното.

Движенията – макар и да показват все още силен инфлационен натиск - са добре дошли за централните банкери от Европейската централна банка (ЕЦБ). Регулаторът започна да повишава лихвите през юли, като до момента е одобрил парично затягане в размер на 200 базисни пункта. Следващото заседание на ЕЦБ, което е и последното за годината, предстои на 14-15 декември. Очакванията са, че банката ще продължи с големите лихвени повишения, както и че може да одобри основни принципи, по които да започне процеса на количествено затягане.

Миналия уикенд членът на ЕЦБ и ръководител на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос каза, че ведомството може да обяви началната дата за количественото затягане през декември.

"Ще зависи от това дали през декември видим необходимостта да обявим тази дата", каза Де Кос.

Количественото затягане е процесът на продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) от дадена централна банка. Основната цел е чрез продажбите доходността на ДКЦ да се покачи, а нараснат ли лихвите, това би направило тегленето на заеми по-малко привлекателно и би свило икономическата активност. Крайният резултат е - на който се надява и ЕЦБ - забавянето на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още