IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в Испания се забави до най-ниското си ниво от януари

Покачването на цените е под прогнозите на икономистите

11:19 | 29.11.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Потребителската инфлация в Испания забавя своя годишен растеж през ноември от 7,3% до 6,8%, съобщи испанската статистическа служба, цитирана от Ройтерс.

Предварителните данни на ведомството дават известно облекчение – инфлационното равнище е най-ниското от януари насам, като е значително под прогнозираните 7,4% от анализатори в анкета на медията.

Основната инфлация, която изключва цените на храни и енергия, е била 6,3%, като това е малко над отчетените 6,2% през октомври. Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс – който се използва за сравнения на инфлацията между страните членки – е бил 6,6 на сто, докато през октомври той бе 7,3%.

Това са първите данни за движението на цените в Европа през ноември. Предстои предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат да бъдат публикувани в сряда. Медианните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg, са за ниво на инфлацията от 10,4%, след като през октомври тя достигна 10,6%.

В понеделник управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза, че за нея би било изненада, ако инфлацията в еврозоната е достигнала своя връх.

„Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, коментира Лагард пред евродепутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още