IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: За мен ще е изненада, ако инфлацията в еврозоната е достигнала своя връх

Всякакви разговори за прекомерно парично затягане са малко несериозни, смята управителят на централната банка на Нидерландия

18:42 | 28.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Би било изненада, ако инфлацията в еврозоната е достигнала своя връх. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в понеделник, цитирана от Bloomberg, намеквайки, че лихвените повишения все още са далеч от своя край.

„Иска ми се да видя, че инфлацията е достигнала своя връх през октомври, но се опасявам, че няма да достигна чак такава степен“, каза Лагард пред евродепутати в Брюксел. „Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, допълни Лагард.

Предстои по-късно тази седмица да бъдат публикувани предварителните данни за потребителската инфлация в блока през ноември. Очакванията на икономистите са инфлацията да е останала на двуцифрено равнище през текущия месец макар и забавяйки се леко до 10,4%, според медианните прогнози в анкета на медията. За сравнение – през октомври инфлацията бе в размер на 10,6 на сто.

Инфлацията в еврозоната може да е останала на двуцифрено равнище през ноември. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната може да е останала на двуцифрено равнище през ноември. Източник: Bloomberg L.P.

По-рано през деня членът на ЕЦБ и управител на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот коментира, че сигнализираният цикъл на парично затягане от ЕЦБ не е близо до края си.

"В Европа трябва да се подготвим за продължителен период, в който политиците и централните банкери ще трябва да се занимават с това (инфлацията - бел. ред.) и да се фокусират върху ценовата стабилност", каза той в Париж. Той коментира, че всякакви разговори за риска от прекалено затягане в този момент "са малко несериозни".

Кнот добави, че не е "предизвестено", че ще има рецесия, но "че ще имаме по-слаб растеж - това е сигурно".

"За да върнем инфлацията обратно към целевите равнища, ще ни трябва продължителен период от време, в който растежът е под потенциала, защото в противен случай, никога няма да започнем процеса на дезинфлация", каза Кнот. "Моето опасение все още е инфлация, инфлация, инфлация", обобщи централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още