IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната едва ли ще слезе от двуцифрения си трон през ноември

Устойчивото покачване на цените затруднява централните банки в мисията им за ценова стабилност и връщане на доверието към себе си

10:55 | 28.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната вероятно се е задържала на двуцифреното си равнище и през ноември, след като месец по-рано тя достигна ниво от 10,6%, или над пет пъти над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

Предварителните данни за движението на цените ще са ключово събитие за инвеститорите тази седмица, тъй като може да дадат представа как ще подходи ЕЦБ на последното си заседание тази година, което предстои на 14-15 декември. В последните седмици редица представители на регулатора за пореден път заявиха своята решителност да намалят ценовия натиск, като някои от тях повдигнаха темата и за количественото затягане (QT).

Количественото затягане е процесът на продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) от дадена централна банка. Основната цел е чрез продажбите доходността на ДКЦ да се покачи, а нараснат ли лихвите, това би направило тегленето на заеми по-малко привлекателно и би свило икономическата активност. Крайният резултат - на който се надява и ЕЦБ – е забавянето на инфлацията.

Инфлацията в еврозоната може да е останала на двуцифрено равнище през ноември. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната може да е останала на двуцифрено равнище през ноември. Източник: Bloomberg L.P.

Пазарите ще следят обаче и развитието на инфлацията в САЩ. В четвъртък (1 декември) предстои да бъдат публикувани данните за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) в САЩ – индекс, който е добре познат като предпочитан от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната.

Последните данни показаха, че нфлационният натиск в САЩ започва да се успокоява, макар и все още да остава силен. Според Франсоа Вилроа дьо Гало, управител на Френската централна банка и член на ЕЦБ, това е положителен сигнал в световната битка срещу по-високите цени, защото САЩ са по-напред в инфлационния цикъл.

„Признаците, че инфлацията достига своя връх – както основната, така и базисната – в САЩ от миналия четвъртък са добри новини за всички“, коментира тогава Вилроа.

Темпът на наемане в САЩ може да е останал стабилен през ноември, мотивирайки Фед да продължи с лихвените увеличения през 2023г. Източник: Bloomberg L.P. Темпът на наемане в САЩ може да е останал стабилен през ноември, мотивирайки Фед да продължи с лихвените увеличения през 2023г. Източник: Bloomberg L.P.

Освен инфлацията, инвеститорите ще следят и развитието на пазара на труда в САЩ поради зависимостта, изразена в т.нар. Крива на Филипс. Икономическата формула предполага, че високата инфлация обикновено води до ниски равнища на безработица и обратното.

Очакванията са статистиката да покаже ръст от около 200 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор, добавени през ноември, като това би бил втори пореден месец на забавяне на темпа на растеж, пише Bloomberg. Подобни движения, макар и с леко забавяне, ще са в съответствие със стабилното наемане от американските компании, което може да удължи цикъла на затягане на Фед и през 2023 г.

В края на тази седмица ще бъде дадено началото на месеца на централните банки, в който регулаторите ще вземат последно решение за паричната си политика за тази година в опит да си възстановят доверието на пазарите и обществото, след като последните (скоро) 12 месеца минаха в обещания за намаляване на инфлацията, които не се случиха.

През декември централните банкери може също да дадат насоки какво да се очаква от тях поне в първите няколко месеца на 2023 г., докато спекулациите за спиране с агресивното покачване на лихвите и преминаване към понижението им нарастват.

В следващите дни се очакват изказванията на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, на Австралийската централна банка Филип Лоу, както и на редица други представители на ведомствата.

Освен тях се чакат и данни за продажбите на дребно, безработицата, както и за промените в пазарните нагласи и потребителското доверие.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за продажбите на дребно в Австралия. Освен това се очаква и изказване на управителя на Австралийската централна банка Филип Лоу.

Данните в Хонконг ще покажат свил ли се е търговският баланс на страната през октомври.

По-късно през деня ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще направи изказване, както и управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

Във вторник ще стане ясно свил ли е инфлационният натиск в Япония продажбите на дребно през октомври. Швейцария ще публикува данни за брутния си вътрешен продукт (БВП), а Испания – за инфлацията през ноември. За региона на Европа се очакват данни за потребителското доверие и бизнес климата, а малко преди това заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос ще направи коментар.

Данни за инфлацията се очакват още и в Германия. Следобед Канада ще публикува данни за БВП през третото тримесечие, а по-късно САЩ ще публикуват статистика за потребителските нагласи. Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли ще направи изказване.

В сряда Южна Корея ще публикува статистика за продажбите на дребно и промишленото производство, като същата се очаква и в Япония. В Нова Зеландия ще стане ясно влошили ли са се бизнес нагласите в страната през ноември. В Китай се очаква информация за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) през ноември.

Франция ще публикува статистика за инфлацията, както и за БВП през третото тримесечие, докато в Германия ще стане ясно нараснала ли е безработицата през ноември. Италия също ще публикува данни за БВП.

Ключово събитие за деня за инвеститорите ще е публикуването на предварителните данни за потребителската инфлация в Европа през ноември.

САЩ ще публикуват информация за развитието на икономиката си през третото тримесечие, за пазара на труда, както и за резервите на суров петрол.

По-късно управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ще направи изказване.

Централната банка ще публикува и т. нар. Бежова книга, съдържаща информация за текущото състояние на икономиката и прогнози за нейното развитие.

В Русия ще стане ясно нараснала ли е безработицата през октомври и свили ли са се продажбите на дребно през същия месец.

В четвъртък Южна Корея ще публикува статистика за БВП през третото тримесечие и за търговския си баланс през ноември. В Китай ще бъде публикуван PMI индексът, като същият се очаква и в Япония и Русия.

В Швейцария ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията през ноември, както и намалели ли са продажбите на дребно месец по-рано. За региона на Европа се очаква индексът на мениджърите по поръчките в производството през ноември. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн ще направи изказване заедно с други представители на ведомството.

Следобед ще стане ясно ускорила ли се е инфлацията в САЩ, както и нараснал ли е броят на молбите за помощи за безработни в страната през изминалата седмица.

Последният ден от седмицата ще започне с информация за потребителската инфлация в Южна Корея. В Австралия се очаква коментар на ръководителя на централната банка, а в Европа – на управителя на ЕЦБ. Освен тях, изказване ще направи и централният банкер на Нова Зеландия. В Германия се очаква информация за търговския баланс, а в Испания – за безработицата. В Европа ще стане ясно с колко се е ускорила производствената инфлация през октомври.

Следобеда статистиката ще покаже колко са новооткритите работни места в САЩ извън селскостопанския сектор през ноември, докато съседна Канада публикува статистика за безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още