fallback

DIW: Последиците от войната струват на Германия милиарди

Според председателя Марсел Фрацшер федералната република е загубила 2,5% от БВП, DIHK оценява загубата на около 4% от БВП

12:54 | 20.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател

Председателят на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер очаква войната в Украйна да увеличи допълнително разходите за германската икономика и да предизвика загуба на растеж. 

„Войната в Украйна и свързаният с нея взрив на енергийните разходи струват на Германия почти 2,5% от брутния вътрешен продукт или 100 млрд. евро от икономическото производство през 2022 г.", казва Фрацшер пред в. Rheinische Post. Тези разходи ще продължат да се увеличават през следващите години.

„Германия е икономически по-засегната от кризата, тъй като имаше по-голяма зависимост от руската енергия, има висок дял на енергоемка промишленост и е изключително зависима от износа и глобалните вериги за доставки", казва президентът на DIW.

„Щетите за Германия като място за бизнес все още не са нанесени, но ще бъдат нанесени, ако компаниите не ускорят масово екологичната, икономическата и цифровата трансформация". Причината е, че по-високите цени на енергията ще останат значителен конкурентен недостатък през следващите десет години, така че политиците и компаниите ще трябва да компенсират това чрез по-високи иновации и производителност.

„В никакъв случай германското правителство не бива да продължава по избрания от него път на масивни субсидии за изкопаемите горива", казва берлинският икономист. „Ето защо енергийният ценови шок е болезнен, но и необходим сигнал за събуждане, който, надяваме се, ще доведе икономиката до по-бърза трансформация“. 

Германската индустриално-търговска камара (DIHK) оценява загубите на икономическо богатство - от началото на войната до края на 2023 г. - на около 160 млрд. евро, или около 2000 евро на глава от населението. Това е около четири процента от брутния вътрешен продукт, заяви председателят на DIHK Петер Адриан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 20.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още