IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DIW: Последиците от войната струват на Германия милиарди

Според председателя Марсел Фрацшер федералната република е загубила 2,5% от БВП, DIHK оценява загубата на около 4% от БВП

12:54 | 20.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Председателят на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер очаква войната в Украйна да увеличи допълнително разходите за германската икономика и да предизвика загуба на растеж. 

„Войната в Украйна и свързаният с нея взрив на енергийните разходи струват на Германия почти 2,5% от брутния вътрешен продукт или 100 млрд. евро от икономическото производство през 2022 г.", казва Фрацшер пред в. Rheinische Post. Тези разходи ще продължат да се увеличават през следващите години.

„Германия е икономически по-засегната от кризата, тъй като имаше по-голяма зависимост от руската енергия, има висок дял на енергоемка промишленост и е изключително зависима от износа и глобалните вериги за доставки", казва президентът на DIW.

„Щетите за Германия като място за бизнес все още не са нанесени, но ще бъдат нанесени, ако компаниите не ускорят масово екологичната, икономическата и цифровата трансформация". Причината е, че по-високите цени на енергията ще останат значителен конкурентен недостатък през следващите десет години, така че политиците и компаниите ще трябва да компенсират това чрез по-високи иновации и производителност.

„В никакъв случай германското правителство не бива да продължава по избрания от него път на масивни субсидии за изкопаемите горива", казва берлинският икономист. „Ето защо енергийният ценови шок е болезнен, но и необходим сигнал за събуждане, който, надяваме се, ще доведе икономиката до по-бърза трансформация“. 

Германската индустриално-търговска камара (DIHK) оценява загубите на икономическо богатство - от началото на войната до края на 2023 г. - на около 160 млрд. евро, или около 2000 евро на глава от населението. Това е около четири процента от брутния вътрешен продукт, заяви председателят на DIHK Петер Адриан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 цъ, изобщо не си близо даже, това никога не съм го работил! .... да не говорим че за това което си описал плащат макс 1500 лева :) ама ти откъде да знаеш, като си безработен! Обаче аз теб те познавам и си ми като стар жълт вестник... нищо информативно, предимно лъжи,измислици и клюки! Типажа който можеш да срещнеш във всяко второ такси! Ако някой ден решиш да поработиш малко, таксито е твоята професия... там ще си бог!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Не те познавам, но знам какво работиш. Даже бих казал, че нищо не работиш, но всъщност клечиш на телефона и когато някоя киффла ти звънне, че няма интернет, я питаш *Опитахте ли да рестартирате модема и рутера си? Не сте? Ами рестартирайте го и ако отново имате проблем, пак се обадете!* За благозвучие му казват *Tech Support*. Между тези разговори пишеш тук просстотии. Днес явно не са ти задавали *казуси*, или си грабнал свободата (съкратили са те), защото си изписал тук 30 коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 многократно съм го правил, безработен плужеек! Не говори така че все едно ме познаваш и знаеш какво работя! Ще ги отпишем, има едно 300 млрд за репарации, от там ще си платят всичко... че даже ще им дължите още!Редко проззз си и е нужно да ти обяснявам очевидни неща, уви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Интересно, защо не им ги харижете тези пушкала на Украйна и да им отпишете борчовете, че вече подгониха х2 на БВП, като сте такива алтруисти-свободолюбци, ами всичко се отбелязва в тефтера? Последните 18 млрд. от ЕС, които им отпуснаха преди дни са точно да си платят украинците 17.5 млрд падежи по кредити за тази година. Свободата е дъвка в устата на най-меркантилните демагози и техните безмозъчни жертви като теб, а парите са това, което движи света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Пробвай да се освободиш и да не *** индийски чуррки на телефона за 4-5 бона на месец, както твърдиш сам, пък да видим колко време ще изкараш на свобода. Тези лакърдии за парите и свободата са ги разтягали всички коммундета и то само преди всичките им революции и преврати, колкото да нанижат повече аббдали за каузата. После изведнъж парите и златцето им стават биля важни. Сега си ги дъвчете с леля ти Урсула и чичо ти Борел тези дъвки. Може и с Бербок - и тя е с пролетарска закваска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Споко :) Заради Хитлер загубиха още повече, понеже го търпяха няколко години само и само да спре, но уви не се случи. С патлера същото от 2014-та се опитват с меката и т.н. , но нацито си е наци ... дали е руско или немско няма значение. Тези методи НЕ работят. С нацито трябва още от ДЕН 1 да му набиваш шамарите инъче ще се влачат нещата дълго дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 1 година
само глупппак, като тоя долу може да мери свободата в пари.... Нищо не им струва на Германия, а щеше да им струва по малко ако не си бяха завряли главата отзад... може би само на юрьодер ще му струва нещо, но кой му пука за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
На Германия милиарди, на Европа - трилиони. Но пари има. Ако няма - ще напечатим. Или както се пееше в една чалга на НЛО: *Сипи вино! Ако нема, донеси!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още