IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпата енергия сви излишъка по германската външна търговия над два пъти

За седма поредна година Китай е най-важният търговски партньор на Германия, а Великобритания изпада от Топ 10

13:31 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Рязкото покачване на цените на енергията намали повече от два пъти излишъка на Германия в търговията с други страни през миналата година. За пореден път са били изнесени повече стоки, отколкото внесени. Въпреки това излишъкът по външнотърговското салдо - разликата между износа и вноса - е намалял от 175,3 млрд. евро през предходната година до 79,7 млрд. евро, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък, цитирана от DPA. 

Това е най-ниският излишък от 2000 г. Силният износ на Германия неведнъж е предизвиквал недоволството на други държави.

При стокообмена с Китай дори бе отчетен рекорден търговски дефицит от 84,3 млрд. евро. Въпреки това докато стойността на вноса на стоки от Народната република нарасна с 33,6% до рекордните 191,1 млрд. евро, износът на „Произведено в Германия" за страната се увеличи само с 3,1% до 106,8 млрд. евро.

 

През 2022 г. Китай отново е най-важният търговски партньор на Германия - за седма поредна година - въпреки все още строгата си тогава политика спрямо пандемията с блокиране на метрополиси и промишлени предприятия. Външнотърговският оборот с Народната република - износът и вносът, взети заедно - възлиза на 297,9 млрд. евро.

На второ и трето място се нареждат САЩ с ръст от 27,5% до 247,8 млрд. евро и Нидерландия с ръст от 13,3% до 233,6 млрд. евро.

Германският министър на финансите Кристиан Линдер се изказва критично. „Опасно развитие: търговският дефицит на Германия с Китай се е увеличил повече от два пъти през 2022 г.", написа политикът от социалдемократите в Twitter. „Трябва да се поучим от опита с Русия. Вместо да ставаме твърде зависими, трябва спешно да преосмислим - и да се съсредоточим върху по-свободна търговия със стойностни партньори“. 

По-голямата част от германския износ е насочена към САЩ. За там са изнесени стоки на стойност 156,1 млрд. евро (ръст от 27,9%). Вносът от Съединените щати се е увеличил с 26,8% до 91,7 млрд. евро. Франция (116,1 млрд. евро) е втората по значимост държава клиент, следвана от Нидерландия (110,6 млрд. евро).

Значението на Обединеното кралство за германската външна търговия продължава да намалява след окончателното скъсване с ЕС в началото на 2021 г. С външнотърговски оборот от 111 млрд. евро страната се смъкна от десето на единадесето място в списъка на най-важните търговски партньори на Германия, нареждайки се след Чешката република. През 2017 г., годината след референдума за Brexit, Обединеното кралство все още беше на пето място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още