IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия разчисти пътя за рекордната инвестиция на Infineon

Заводът с 1000 нови работни места в Дрезден трябва да бъде готов през 2026 г. Infineon все още чака държавна помощ

14:10 | 16.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Нищо вече не пречи на инвестицията за милиарди на Infineon в Дрезден: надзорният и управителният съвет на производителя на чипове решиха да започнат строителството през втората половина на годината, обяви компанията в четвъртък. С размер от около 5 млрд. евро това е най-голямата единична инвестиция в историята на базираната в Мюнхен компания, която влиза в състава на борсовия индекс Dax.

Основание за решението е одобрението на Федералното министерство на икономиката Infineon да започне проекта предсрочно. Според информация на Handelsblatt служителите на министър Роберт Хабек (Зелените) са одобрили предсрочното стартиране на проекта през първата седмица на февруари.

Благодарение на одобрението компанията може да започне работа в Дрезден още преди Европейската комисия да е одобрила субсидиите, за които Infineon е кандидатствала. Компанията се надява да получи значителни субсидии по Закона за чиповете на ЕС (Chips Act).

С благословията на Берлин Infineon скоро ще започне да вкарва багерите на обекта. Серийното производство в завода ще започне след три години. Infineon планира да достигне годишни приходи от 5 млрд. евро при пълен капацитет на фабриката. Ще бъдат създадени хиляда нови работни места.

Компанията възнамерява да засили производството си на полупроводници в Дрезден, които се използват например в енергийно ефективни зарядни устройства, малки двигатели за управление на автомобили или в центрове за данни. „Заедно ускоряваме разширяването на нашето производство", заяви главният изпълнителен директор на Infineon Йохен Ханебек, цитиран в прессъобщение

Положителни сигнали от Брюксел за финансирането 

Когато Infineon представи плановете си за Дрезден през ноември миналата година, компанията все още поставяше строителството в зависимост от адекватните субсидии. Заявлението за отпускане на средства по Закона за чиповете все още се разглежда от ЕК. Въпреки това според кръгове в германското правителство от Брюксел има положителни сигнали. Infineon на практика настоява да може да започне работа в Дрезден още сега.

Новината от Дрезден е следващата стъпка за подкрепяната от правителството надпревара на Германия да навакса изоставането си на пазара на чипове. Досега този процес бе бавен. Докато в САЩ вече се строят шест нови фабрики, за да се преодолее недостигът на чипове, в Европа се прави малко.

Предполага се, че Законът за чиповете на ЕС ще бъде основният инструмент за противодействие на този проблем. С предложения закон председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен иска делът на Европа в световното производство на чипове да се удвои до 20% до 2030 г.

Законът за чиповете трябва да включва 43 млрд. евро от националните бюджети, както и частно финансиране, и върви ръка за ръка с облекчаване на правните ограничения за държавната помощ за производителите на полупроводници.

Каква сума ще получи Infineon все още не е ясно. Наскоро Ханебек спомена за „подходяща субсидия". В Азия и Америка новите заводи се субсидират с големи суми. Често срещани са субсидии в размер на 40% от инвестицията. За Infineon това би значело сума от 2 млрд. евро.

Проектът на Закона за чиповете съществува от февруари 2022 г., но все още не е приет. Оттогава различни производители на чипове чакат споразумението и обвързват с него решенията си за местоположенията на своите инвестиции, като например американската корпорация Intel за планираните си заводи за 17 млрд. евро в Магдебург.

Федералното правителство е поело предварителен ангажимент за помощ за 6,8 млрд. евро. Сега обаче Intel вече очаква почти 10 млрд. евро и преговаря с Министерството на икономиката за увеличение. Дали чиновниците ще се съобразят с искането, зависи от това как ще могат да бъдат освободени средства, твърдят правителствени източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
добра новина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още