IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала по-малко от очакваното в края на 2022 г.

Коригираният спрямо инфлацията БВП се е увеличил с 2,7% годишен темп през четвъртото тримесечие спрямо първоначално четене от 2,9%

17:07 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Растежът на американската икономика през четвъртото тримесечие е бил по-слаб от предварителните изчисления, отразявайки низходящата ревизия на потребителските разходи и възходящата на предпочитаната от Федералния резерв метрика на инфлацията.

Коригираният спрямо инфлацията брутен вътрешен продукт (БВП), или общата стойност на всички стоки и услуги, произведени в САЩ, се е увеличил с годишен темп от 2,7% през тримесечието, показват актуализираните данни на министерството на търговията на САЩ, цитирани от Bloomberg. За сравнение първото четене бе за ръст от 2,9%. Ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ. Графика: Trading Economics Ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ. Графика: Trading Economics

Подробностите от доклада сочат към икономика, която губи инерция към края на 2022 г. Изключвайки търговията, правителствените разходи и инвентара, ключов измерител на основното търсене, известен като коригирани спрямо инфлацията финални продажби на частни местни купувачи, е нараснал с едва 0,1%. Това е най-слабото му представяне от началото на пандемията.

Разходите на домакинствата са се увеличили с годишните 1,4% през последните три месеца на 2022 г., отразявайки трето поредно тримесечие на намаляващи разходи за трайни стоки като автомобили. Потребителските разходи преди това се изчисляваха на 2,1%.

Макар че рязкото забавяне особено на личните разходи предизвика притеснения за състоянието на американските потребители, то също така увеличи надеждите, че икономиката може би се забавя по начин, който да отговаря на условията за т. нар. меко приземяване.

Последни данни обаче сочат за ново ускорение на потребителските разходи в началото на 2023 г., наред с изненадващо силния пазар на труда.

Междувременно по-рано в четвъртък стана ясно също, че броят на американците, подали заявления за помощ при безработица, е намалял с 3 хил. до 192 хил. през седмицата до 18 февруари. Това е под пазарните очаквания за 200 хил.

Последните стойности остават близки до деветмесечното дъно от 183 хил., достигнато в края на януари, което е поредното доказателство, че пазарът на труда в страната остава затегнат, отбелязва Trading Economics. Това може да принуди работодателите да увеличават заплатите в опит да привлекат и задържат служители, засилвайки инфлационния натиск в най-голямата икономика в света.

Четириседмичната пълзяща средна, която елиминира волатилността на седмична база, е нараснала с 1,5 хил. до 191 250.  

На Wall Street водещите индекси започват сесията с ръстове. Dow Jones напредва с 0,4% минути след началото на редовната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още