IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за жилищния пазар засили потребителското доверие в Канада

Доверието все още се възстановява от края на миналата година, когато индексът отчете някои от най-песимистичните показания от разгара на пандемията от Covid-19

17:07 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие се е повишило до най-високото си ниво от края на септември в Канада, като се отчита възстановяване на цените на имотите, след като централната банка условно спря повишението на референтните лихви, съобщава Bloomberg.

Индексът Bloomberg Nanos Canadian Confidence, показател за доверието, базиран на седмични проучвания, бележи най-голям скок от края на ноември. Индексът се покачи до 47 пункта в петък спрямо 45,7 пункта седмица по-рано и 45,3 пункта на 20 януари – малко преди централната банка да заяви, че ще спре да оценява влиянието на лихвените увеличения и ще задържи основната лихва без промяна на ниво от 4,5%.

Подобрението в настроението показва очаквания за предстоящо възстановяване на жилищния пазар в Канада, при който референтните цени на недвижимите имоти се сринаха с 15% спрямо миналогодишния връх, тъй като по-високите лихви поставиха под натиск купувачите. Повече от една четвърт от респондентите сега очакват цените да се повишат през следващите шест месеца, което е най-високият процент от септември – макар и все още под историческите средни стойности.

„Мненията за недвижимите имоти винаги са били основополагащ елемент в доверието на потребителите“, коментира Ник Нанос, главен изследовател на данните в Nanos Research. „Въпреки че не се връща към превъзходните нива отпреди година, когато жилищният пазар беше горещ, седмичното проследяване отчита началото на потенциално положителна посока“.

Скокът е още едно доказателство за устойчиво възстановяване за канадските потребители в началото на 2023 г. Доверието все още се възстановява от края на миналата година, когато индексът отчете някои от най-песимистичните показания от разгара на пандемията с Covid-19 заради несигурността относно икономическите перспективи, инфлацията и лихвените проценти.

Всяка седмица Nanos Research проучва 250 канадци за техните възгледи относно личните финанси, сигурността на работата, икономиката и цените на недвижимите имоти. Bloomberg публикува четириседмични средни стойности на 1000 отговора по телефона.

Страховете от рецесия също намаляват. Сега около 48% от анкетираните очакват икономиката да бъде по-слаба след шест месеца, което е спад от близо 64% през ноември.

Статистическата служба на Канада ще обяви данните за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие във вторник, като икономисти в проучване на Bloomberg очакват годишен темп на растеж от 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още