IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в еврозоната започна да се забавя

Общият индекс на потребителските цени обаче отчита лек ръст

13:21 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в еврозоната се е забавила за пръв път от 10 месеца през април, подкрепяйки нова стъпка в най-агресивното затягане на лихвените проценти от Европейската централната банка на срещата по паричната политика тази седмица.

Базисният индекс на потребителските цени, който изключва волатилни елементи като храни и енергия, се е повишил до 5,6% през април на годишна база, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Това е под нивото от 5,7%, което бе отбелязано през март.

В същото време обаче общата инфлация леко се ускорява – до 7% след 6,9% през март. Това все още е повече от три пъти над целта от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, макар и да се забавя – 13,6% спрямо нивото от 15,5% през март.

На второ място по ръст са неенергийните индустриални стоки, които поскъпват с 6,2%, макар увеличението да се забавя с 0,4 пр.п. спрямо нивото от март.

Услугите забързват съвсем леко темпа си на увеличение до 5,2% спрямо 5,1%.

За разлика от миналата година, когато енергията беше основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през април тя е поскъпнала едва с 2,5% на годишна база, след като през март дори поевтиня с 0,9%.

На месечна база общата инфлация в еврозоната е на ниво от 0,7%.

Данните може допълнително да наклонят везните за това с колко ЕЦБ трябва да повиши разходите по заемите в четвъртък в полза на привържениците на намаляване на скоростта до четвърт пункт.

Тъй като базисната инфлация се забавя, а проучване по банковото кредитиране, публикувано по-рано във вторник, показва затягане на кредитните стандарти с повече от очакваното, аргументите за запазване на темпа от половин пункт от последните срещи са по-слаби, пише Bloomberg.

Икономисти и инвеститори смятат, че политиците ще изберат по-малкия темп на увеличение на лихвите, след като вече ги вдигнаха с 350 базисни пункта от миналото лято насам, за да преодолеят най-сериозния пристъп на инфлация в ерата на еврото.

Залозите на паричния пазар показват само 20% шанс за материализиране на по-голямото увеличение - спад спрямо нивото от над 30% миналата седмица. Проучване на Bloomberg показва, че лихвата по депозитите, която в момента е 3%, може да достигне връх от 3,75% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още