fallback

Джанет Йелън: Без сделка по дълга САЩ ще могат да платят сметките си до 15 юни

Преговорите в момента са замразени в очакване на завръщането на Джо Байдън от Япония

18:34 | 21.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Без споразумение по тавана на дълга САЩ ще могат да платят всички сметки до 15 юни, коментира финансовият министър на страната Джанет Йелън, цитирана от Bloomberg. Тя отбеляза нуждата от бързо постигане на сделка между републиканците и администрацията на Белия дом, за да бъде избегнат дефолта на страната.

"Винаги има известна неяснота относно събраните данъци и разходите и е трудно да бъдем абсолютно точни, но по мои изчисления вероятността да можем да плащаме сметките си след 15 юни е много малка", коментира Йелън пред NBC.

Разговорите по тавана на дълга в момента са замразени в очакване на завръщането на президента Джо Байдън от Япония. Той съкрати програмата си за азиатското си турне и се завръща в САЩ веднага след срещата на Г-7. От Белия дом коментираха, че американският президент е поискал да бъде уговорен разговор с председателя  на Камарата на представителите Кевин Маккарти веднага щом пристигне у дома.

И двете страни се обвиняват взаимно в неразумни искания по тавана на дълга. Анализатори коментират, че липста на споразумение ще означава сериозни проблеми за американската икономика, която вече изглежда уязвима за рецесия на фона на политиката на Федералния резерв за повишаване на основната лихва.

Ефектът върху глобалната икономика също ще бъде катастрофален - с вълни на разпродажби на пазарите и повторение на кризата от 2008 година. Само съобщенията за замразяване на разговорите в петък (19 май) предизвикаха червена вълна на Wall Street.

Очакванията са Джанет Йелън да се изправи пред Конгреса по-късно през предстоящата седмица, за да обясни с колко време точно разполага САЩ. Досега тя многократно призовава да бъде постигнато споразумение, което да избегне дефолта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 21.05.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още