IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достигането на тавана на дълга на САЩ вероятно е по-близо, отколкото си мислим

Пазарите вече демонстрират нервност чрез CDS-ите

22:21 | 20.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на застраховката срещу фалит на САЩ, или CDS, вече осезаемо расте, а светът се надява да има поне още няколко месеца, преди да започне наистина да се тревожи за тавана на дълга на страната.

Според Goldman Sachs обаче светът няма това време, пише FT.

Въпреки че данните са все още предварителни, слабото събиране на данъци през април предполага повишена вероятност таванът на дълга на страната да бъде достигнат през първата половина на юни.

Според прогнозата на банката Министерството на финансите може да работи без увеличение на лимита на дълга до началото на август.

Достигане на тавана на дълга на САЩ през юни би увеличило възможността за приемането на краткосрочно решение на проблема.

Банката е скептична, че републиканците в Конгреса ще приемат краткосрочно удължаване на лимита на дълга и преговорите и гласуването ще са много трудни. При наличие на само няколко седмици време обаче, натискът би съдействал за договаряне на временна сделка.

Досега финансовите пазари изглежда не отразяват рисковете от достигането на тавана на дълга на САЩ. Изключение са CDS-ите, които значително нараснаха в последно време.

 Goldman Sachs очаква допълнителни увеличения на цената на фона на риска заради по-слабите данъчни приходи. Ако се постигне краткосрочна сделка при достигане на тавана през юни, натискът върху пазарите ще намалее и цените на деривативните инструменти ще се понижат.

Ян Хациус от Goldman Sachs казва, че ще знаем малко повече, когато по-късно този месец бъдат публикувани повече данни за плащането на данъци. Той отбелязва, че наличните досега данни са само до 14 април, което обикновено съставлява 15 до 17 процента от общите постъпления от неудържан сезонен данък.

Според Аджай Раджадхякша от Barclays таванът на дълга не е толкова плашещ. Белият дом ясно ще приоритизира плащанията по дълга, така че да няма фалит по държавния дълг. Краткосрочното икономическо въздействие от внезапното намаляване на разходите на правителството на САЩ може да не е толкова лошо, колкото мнозина си мислят, смята той.

Пазарите обаче изглежда не са особено спокойни, въпреки представеното мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още