IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Без сделка по дълга САЩ ще могат да платят сметките си до 15 юни

Преговорите в момента са замразени в очакване на завръщането на Джо Байдън от Япония

18:34 | 21.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Без споразумение по тавана на дълга САЩ ще могат да платят всички сметки до 15 юни, коментира финансовият министър на страната Джанет Йелън, цитирана от Bloomberg. Тя отбеляза нуждата от бързо постигане на сделка между републиканците и администрацията на Белия дом, за да бъде избегнат дефолта на страната.

"Винаги има известна неяснота относно събраните данъци и разходите и е трудно да бъдем абсолютно точни, но по мои изчисления вероятността да можем да плащаме сметките си след 15 юни е много малка", коментира Йелън пред NBC.

Разговорите по тавана на дълга в момента са замразени в очакване на завръщането на президента Джо Байдън от Япония. Той съкрати програмата си за азиатското си турне и се завръща в САЩ веднага след срещата на Г-7. От Белия дом коментираха, че американският президент е поискал да бъде уговорен разговор с председателя  на Камарата на представителите Кевин Маккарти веднага щом пристигне у дома.

И двете страни се обвиняват взаимно в неразумни искания по тавана на дълга. Анализатори коментират, че липста на споразумение ще означава сериозни проблеми за американската икономика, която вече изглежда уязвима за рецесия на фона на политиката на Федералния резерв за повишаване на основната лихва.

Ефектът върху глобалната икономика също ще бъде катастрофален - с вълни на разпродажби на пазарите и повторение на кризата от 2008 година. Само съобщенията за замразяване на разговорите в петък (19 май) предизвикаха червена вълна на Wall Street.

Очакванията са Джанет Йелън да се изправи пред Конгреса по-късно през предстоящата седмица, за да обясни с колко време точно разполага САЩ. Досега тя многократно призовава да бъде постигнато споразумение, което да избегне дефолта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Забраниха консумацията на котки и кучета в Шензен със закон.30 милиона кучета годишно са убивани в Азия. Мярката е наложена, след като епидемията от коронавируса пламна по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Как дела с мексиканското Шенген или Шензен беше все по плану. https://***.vbox7.com/play:f66b29c6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Шансон приглашает на торжественную Церемонию вручения премии Шансон Года 2023 https://***.youtube.com/watch?v=9B1gUadVpYE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Финикииците са радват на Преводната рубла е обща валута, средство за плащане и натрупване при многостранните разчети на държавите членки на Съвета за икономическа взаимопомощ. https://***.reuters.com/business/finance/russias-swift-alternative-expanding-quickly-this-year-says-cbank-2022-09-23/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
- Мойша:.Абраам шалом, как там с войной?- Абраам: Наши потихоньку побеждают! - Мойша:Абраам, а кто из них, наши? - Абраам:Как победят, узнаем!https://***.youtube.com/watch?v=0yyGfo0x7rU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още