fallback

Марк Карни: Brexit има вина за ускорената инфлация във Великобритания

Потребителите трябва да се подготвят за по-високи разходи по заемите, тъй като лихвените проценти ще останат високи години наред, изтъква бившият шеф на АЦБ

18:10 | 17.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Brexit е виновен отчасти за упорито високите нива на инфлация, наблюдавани в Обединеното кралство, заяви бившият управител на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни в интервю за Telegraph.

Карни, който ръководеше ведомството в продължение на седем години до 2020 г., беше изявен критик на отделянето на страната от Европейския съюз (ЕС), предупреждавайки, че това може да доведе до рязък спад в цените на жилищата, до дълбока рецесия и нажежена инфлация.

Въпреки че енергийната криза в Европа и други сътресения в доставките допринесоха за скока на разходите, Brexit е основен фактор за „уникалното“ икономическо приспособяване, което се извършва в страната, посочи той, цитиран от Bloomberg.

„Изложихме преди Brexit, че това ще бъде отрицателен шок в предлагането за определен период от време и последствието от това ще бъде по-слаб паунд, ускорена инфлация и по-слаб растеж“, споделя Карни, добавяйки: „Няма никаква полза от това сега да кажем: добре, „ние ви казахме“, защото хората трябва да живеят с тази реалност“.

Неговите коментари се появяват в момент, когато неочаквано упоритата инфлация и данните за заплатите във Великобритания подготвят почвата за по-нататъшни повишения на лихвените проценти от АЦБ. Инвеститорите очакват общо над един процентен пункт увеличения през следващата година, което ще доведе референтната лихва по заемите до най-високата ѝ стойност от две десетилетия.

Потребителите трябва да се подготвят за по-високи разходи по заемите в обозримо бъдеще, тъй като лихвените проценти ще останат високи години наред, предупреди Карни пред британския телевизионен оператор ITV по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 17.06.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още