IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ очаква по-голямата миграция да стимулира икономиката

Нетната миграция към Обединеното кралство се очаква да достигне стабилно ниво от около 245 хил. души годишно до 2028 г.

22:57 | 23.05.23 г. 4
Хю Пил. Снимка: Bloomberg
Хю Пил. Снимка: Bloomberg

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил заяви, че по-високата от очакваното миграция е увеличила с 20 базисни пункта прогнозата на банката за икономическия растеж на Великобритания, подчертавайки нуждата на Острова от работници, които да запълнят работните места, предаде Bloomberg.

В изказване пред депутати в парламентарната комисия по финансите във вторник (23 май) Пил посочи, че възходящите ревизии на прогнозите на Службата за национална статистика за населението в резултат най-вече на нетната имиграция са довели до "увеличение на нивото на БВП с около две десети от процентния пункт“ до края на 2025 г. спрямо предишната прогноза.

Официалните данни сега сочат, че нетната миграция към Обединеното кралство се очаква да достигне стабилно ниво от около 245 хил. души годишно до 2028 г. спрямо 205 хил., прогнозирани по-рано. Други данни, които предстои да бъдат публикувани в четвъртък, се очаква да разкрият, че нетната миграция отново е нараснала до нов исторически рекорд, което противоречи на амбицията на премиера Риши Сунак да ограничи този поток.

Миграцията добива допълнително значение, след като повече от 500 хил. души напуснаха работната сила в Обединеното кралство след пандемията, оставяйки компаниите в надпревара да вдигат заплатите, за да си осигурят персонала, от който се нуждаят. Това засилва инфлацията, която на ниво от 10,1% е пет пъти над целта на Английската централна банка.

Засега растящата миграция подкрепя икономиката. По-голямата част от тласъка за растежа вероятно ще дойде от мигрантите, които увеличават предлагането в икономиката, отбелязва Пил. Той посочва, че те ще увеличат и търсенето чрез потреблението си. Мигрантите „допринасят за производствения капацитет на икономиката, но също и за търсенето в икономиката“, коментира Пил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
ratten
преди 9 месеца
изгониха 500к бели, цивилизовани работници, предимно от източна европаи сега чакат по 200к пакистанци годишно, за да има кой да работи за рижавите пияници.да, но пакистанците май не мислят така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Houston we have a problem ушните марки за последните 20 г са нараснали с 2 млрд.Не е начина по този да се спре аритметичната [геометрична] прогресия https://***.economist.com/britain/2022/11/17/britain-changes-tack-in-its-treatment-of-trans-identifying-children
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
evlogi
преди 9 месеца
Абе тия колко хора смятат да се натъпчат на тия острови бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Tsvetan401
преди 9 месеца
Нищо не стимулират ,ама как да обясниш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още