IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ се е съгласила на външен преглед на процеса ѝ на прогнозиране

Депутати се опасяват за способността на банката да предвижда повишена инфлация

21:29 | 14.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка се е съгласила на външен преглед на процеса ѝ на прогнозиране, след като институцията не успя да предвиди мащаба на текущия инфлационен шок, предава Bloomberg.

Регулаторът е приел, че прегледът трябва да бъде ръководен от хора извън банката и подкрепен от нейната собствена служба за независима оценка.

Мярката е в отговор на въпроси от Хариет Болдуин, член на парламента, ръководител на комисията по финансите. Болдуин изрази опасения относно способността на банката да прогнозира инфлацията.

Депутатите искат прегледът да даде отговори за това как работи процесът на прогнозиране и ролята на прогнозите при изготвянето на политики.

Представители на централната банка на Великобритания заявиха публично, че използват собствената си преценка, тъй като моделите, които имат, не работят добре при необичайни условия.

Хю Пил, главният икономист на институцията, призна, че прогнозите за инфлацията на банката са твърде ниски.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли в момента работи върху това как най-добре да възложи прегледа, като изчисти техническите задания и подготви ресурсите.

Великобритания обвинява прекъсванията на веригата за доставки, покачването на цените на енергията и постоянно високите цени на храните за неочаквано упоритата инфлация.

Централната банка на Великобритания сбърка и при прогнозите за безработицата. Институцията очакваше показателят да се повиши след края на схемата за подпомагане на работните места през септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още