IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетта донесе суша за световния пазар на сливания и придобивания

Бизнес ръководителите обаче са оптимисти, че възстановяването на сделките вече е започнало

11:05 | 30.06.23 г.
Търговецът на зърно Bunge сключи една от големите сделки през второто тримесечие с придобиването на конкурента си Viterra. Снимка: Neeta Satam/Bloomberg
Търговецът на зърно Bunge сключи една от големите сделки през второто тримесечие с придобиването на конкурента си Viterra. Снимка: Neeta Satam/Bloomberg

Дейността по сливания и придобивания в света е намаляла с 36% на годишна база през второто тримесечие, но инвестиционни банкери и адвокати са оптимисти, че възстановяването на фондовия пазар постепенно ще възстанови и увереността на бизнес ръководителите при сключването на сделки, предава Ройтерс.

Общата стойност на сливанията и придобиванията е намаляла до 732,82 млрд. долара през второто тримесечие на 2023 г. спрямо 1,14 трлн. долара през същия период на 2022 г., сочат данни на Dealogic към 29 юни. Високите лихви и преговорите за тавана на дълга в САЩ са поставили на нокти бизнес ръководителите.

Равнището за тримесечието все пак е по-високо в сравнение с първото тримесечие на 2023 г., когато бяха обявени сделки за общо 601,32 млрд. долара. Това вдъхва оптимизъм на поддръжниците на тезата, че възстановяването на пазара на сливания и придобивания е започнало.

„Стигаме дъното. За да продължат компаниите да се конкурират локално и глобално, те ще трябва да растат както органично, така и особено неорганично. Ще видим ръст на стратегическата дейност“, коментира Реймънд МакГиър, президент на инвестиционната банка Lazard.

Обемът на сливанията и придобиванията в САЩ е намалял с 30% до 318,4 млрд. долара, а обемите в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион са се свили съответно с 49% и 24%.

„Хората обикновено гледат само предходната година, но ако погледнете дейността в 10-годишен или 20-годишен период, намираме се в среда на сливания и придобивания, която не е така нажежена като през 2021 г., но по никакъв начин не говори за замрял пазар на сливания и придобивания“, отбелязва Стив Бароноф, президент на отдела за глобални сливания и придобивания в Bank of America.

Сделките за сливания и придобивания в света са на най-ниското си ниво от 2020 г. Графика: Ройтерс Сделките за сливания и придобивания в света са на най-ниското си ниво от 2020 г. Графика: Ройтерс

Сред големите сделки през тримесечието бяха придобиването от оператора на тръбопроводи Magellan Midstream Partners на компанията за природен газ ONEOK за 19 млрд. долара, придобиването от търговеца на зърно Bunge на конкурента Viterra за 17,3 млрд. долара и сделката на Carrier Global за подразделението за климатични решения на германската компания Viessmann Group на стойност 13,2 млрд. долара

„Повече сделки в момента стартират предимно на двустранна основа и по-малко като част от широк процес. В много случаи виждаме как страните започват разговори, а после банките от страната на продавача работят с клиента си, за да създадат процес около водещия кандидат-купувач“, казва Джон Колинс, глобален ръководител на отдела за сливания и придобивания в Morgan Stanley.

Индексът S&P 500 е нараснал с 14,5% от началото на годината. Книжата на компании, които изоставаха при възстановяването на пазара, понякога се превръщат в мишени за придобиване, особено когато имат големи акционери, които могат да ги превърнат в частни компании, коментират бизнес ръководители.

„През следващите шест месеца ще има много обратни изкупувания на акции и много акционери с контролиращ дял, които ще предлагат изкупувания на техни листнати подразделения – и двете са индикатори за вяра, че пазарът ще бъде по-силен по това време следващата година и нито едното, нито другото изискват обичайно извънредно финансиране“, казва Итън Килнгсберг, един от ръководителите на отдела за сливания и придобивания в САЩ на Freshfields Bruckhaus Deringer.

Инвестиционни банкери и адвокати коментират, че по-трудната среда за изкупувания с поемане на дълг е затруднила придобиванията от компании за частни капиталови инвестиции и е допринесла за спада в дейността.

От началото на годината обемът на изкупуванията с участието на компании за частни капиталови инвестиции е спаднал с 59% на годишна база до 196,66 млрд. долара.

„Компаниите за частни капиталови инвестиции няма да са същите като преди, но трябва да покажат, че продават активи и инвестират. Те трябва да коригират оценките и да приемат, че кривата на лихвите е такава, каквато е“, коментира Маноло Фалко, глобален съръководител на отдела за банкиране, капиталови пазари и консултантски услуги в Citigroup.

Макар че бизнесът със сливания и придобивания беше относително защитен от последиците от кризата с регионалните банки, някои консултанти предупредиха за потенциални последици върху по-широките наличности от кредити.

„Регионалните банки финансират известна дейност по сливания и придобивания в средния пазарен сегмент, но ако има по-малко налични кредити в средния сегмент или за бизнес имотите, които разчитат силно на такова финансиране, може да се получи известен каскаден ефект върху кредитните наличности“, коментира Скот Милър, съпрезидент на компанията Sullivan & Cromwell.

Без мега сделки

Общата стойност на големите сделки е спаднала с над 50% спрямо същия период на миналата година. Нито една т. нар. мега сделка, обичайно сделки за над 25 млрд. долара, не е била сключена през тримесечието.

„Това не е стръмният срив като през 2008 г. например. Все още имаме стабилна дейност и тя намалява спрямо периоди на изключителни върхове“, казва Хауърд Елин, партньор в отдела за сливания и придобивания в компанията Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Дуейн Лайсагт, един от ръководителите на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JPMorgan Chase, коментира, че големи сделки с участието на компании с присъствие в няколко страни, са станали по-трудни за осъществяване заради засиленото внимание от различни групи регулатори в света. Антитръстови адвокати са включвани в процеса по сливания и придобивания на много по-ранна фаза, отколкото преди, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още