IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията с рекорден спад през второто полугодие спрямо първото

Финансиране за сделки има, но на по-висока цена, а това спира много от желаещите, коментират анализатори

16:18 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Международните сделки отчитат рекорден спад през втората половина на тази година, тъй като нарастващите лихвени проценти и икономическата несигурност доведоха до срив на силната активност при сливанията и придобиванията.

Сливания и придобивания на стойност 1,4 трлн. долара са обявени през шестте месеца до декември, според доставчика на данни Refinitiv. За сравнение, през първата половина на 2022 г. са договорени сделки за 2,2 трлн. долара, или има спад от над 36%, пише FT.

Това е най-големият спад на стойността на сливанията и придобиванията през второ полугодие спрямо първо откакто се води статистика (1980 г.), отбелязва медията.

Общият обем на сделките, сключени в световен мащаб през 2022 г., намалява с 38% в сравнение с 2021 г., което е най-големият спад на годишна база от 2001 г. насам, сочат още данните. Все пак той е на високи нива по исторически стандарти, над глобалните общи стойности, наблюдавани през 2016 и 2017 г. Общият обем на сделките през тази година е по-висок и от този през 2020 г.

Забавянето е заради рязко повишаване на лихвените проценти в резултат на нарастващата инфлация и войната в Украйна, което удари доверието в световните пазари и увеличи разходите за финансиране. Пазарите на облигации с неинвестиционен рейтинг почти замръзнаха, което усложни способността на фирмите за частен капитал да финансират сделки.

Марк Сорел, съръководител на звеното за международни сливания и придобивания в Goldman Sachs, определя 2022 г. като „приказка за две половини“, тъй като липсата на евтино финансиране спря пазара на сливания и придобивания след лятото. Броят на мегасделките на стойност над 10 млрд. долара намаля рязко през годината, като 25 бяха подписани през първата половина, но само 11 през втората.

„Финансиране за сливания и придобивания има, но на много по-висока цена и не е достъпно за всички емитенти“, коментира Сорел.

Забавянето на сливанията и придобиванията слага край на треската от 2021 г., когато сключването на сделки скочи до рекордно високи нива. Тенденцията се подхранваше от мерките за стимулиране от времето на пандемията и ниските лихви.

„Не влязох в 2022 г. с мисълта, че ще е като 2021 г.“, коментира Стив Аркано, глобален ръководител трансакционни практики на адвокатската кантора Skadden. „2021 г. наистина беше изключителна година, но няма как да имаме рекордни години всяка година“, допълва той.

Директни кредитори като Sixth Street Partners навлязоха в нишата, освободена от банките, като осигуриха милиарди долари дългово финансиране, за да подкрепят сделки като поглъщането на сателитния оператор Maxar Technologies от Advent International.

В някои случаи инвестиционните посредници са купували дълг, за да финансират собствените си трансакции, като например покупката на облигации от Elliott Management, подкрепящи придобиването на доставчика на телевизионни рейтинги Nielsen.

Банките, които са се съгласили да финансират десетки мегаизкупувания от фирми за частен капитал при по-благоприятни условия, са запазили условията, при които са подписани сделките. Това обаче ограничава способността им да финансират нови сделки.

Придобиването на Twitter от Илон Мъск за 44 млрд. долара е най-известната сделка, която се провали, а банките останаха да чакат до следващата година, за да се изплати дълг от 12,7 млрд. долара, свързан с покупката.

Сливанията и придобиванията тази година намаляват с 39% в САЩ и Европа. В Азиатско-тихоокеанския регион спадът е с 33 на сто.

В САЩ намалението се определя и от засиления регулаторен контрол. Антитръстовите наблюдатели в страната обещаха по-строг контрол на компаниите за частен капитал и Big Tech. Това повдига съмнения дали някои договорени сделки, вкл. и най-голямата за годината - споразумението на Microsoft за 75 млрд. долара за закупуване на производителя на видеоигри Activision Blizzard, ще бъдат завършени.

Продажбата на спортни клубове е една от областите, в които сделките остават активни. Рекордна сделка на стойност 4 млрд. долара за баскетболните отбори от NBA Phoenix Suns и Mercury през декември беше последната от поредицата рекордни продажби на професионални спортни отбори тази година. Други ключови сделки са тази за Denver Broncos от Националната футболна лига на САЩ и тези за европейските футболни клубове „Челси“ и „Милан“.

Подкрепените с частен капитал изкупувания се забавят, но много фирми набраха сериозен капитал, който предстои да разгърнат. Някои правят по-малки придобивания и се надяват, че по-големите изкупувания ще станат по-лесни през следващата година, ако пазарите на дълг се отворят.

Според Кристиан Синдинг, главен изпълнителен директор на EQT, групите за частен капитал по-бавно разпределят средствата си. „Типичният цикъл е 3 години, напоследък е по-близо до две години, защото се съкращава при по-активни пазари, но сега отново може да надвиши 3 години“, пояснява той.

Алисън Хардинг-Джоунс, ръководител сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup, очаква сключването на сделки през 2023 г. да бъде „движено основно от корпоративната дейност“, тъй като компаниите със стабилни баланси се стремят да се разширят.

„Висококачествени стратегически транзакции – мисля, че това ще виждаме през първото и второто тримесечие на следващата година“, коментира тя.

Според някои консултанти 2023 г. също може да се превърне в „година на две половини“, тъй като корпоративните лидери започнаха да приемат оферти на по-ниски оценки. „В някакъв момент през годината активността ще започне отново да нараства“, казва Ерик Сведенбург, партньор в адвокатската кантора Simpson Thacher.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още