IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията стават по-трудни с приключването на ерата на евтините пари

Само компании с отлични баланси ще останат активни на пазара, за да изпреварят конкуренцията, твърдят експерти

20:02 | 14.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сливанията и придобиванията са присъщо цикличен бизнес. Когато икономиката е силна, сделките и приходите, свързани с тях, растат. В периоди на свиване компаниите сключват по-малко сделки.

Сегашната икономическа среда обаче е озадачаваща за повечето главни изпълнителни директори в САЩ. Растежът е стабилен, търговският дефицит се свива, безработицата е ниска, а заплатите продължават да растат, пише FT.

Все пак има голям риск от рецесия, тъй като централните банки се стремят да укротят инфлацията с по-високи лихвени проценти. Други фактори също натежават на икономиката – войната в Украйна, падащите цени на акциите и напрежението между САЩ и Китай.

Всичко това прави сключването на сделки по-трудно от обикновено, отбелязва медията. Данните са категорични. Досега общата глобална активност намалява с 33% в сравнение със същия период преди година, показват данни на Refinitiv. Този спад е още по-голям в САЩ, където лудостта около инвестиционните инструменти с празни чекове, или SPAC, се изпари.

Има обаче скок при големите сделки в САЩ. През последните седмици Kroger се съгласи да купи конкурентния търговец Albertsons за 24,6 млрд. долара. Johnson & Johnson постигна сделка за придобиване на кардио технологичната група Abiomed за 16,6 млрд. долара. Blackstone купи мажоритарен дял в климатичния бизнес на Emerson Electric в сделка, която оценява компанията на 14 млрд. долара, а филиал на Walgreens се съгласи да се обедини с доставчика на спешни грижи Summit Health в трансакция на стойност около 9 млрд. долара.

На пръв поглед изглежда, че сключването на сделки в Северна Америка се завръща въпреки несигурността. Реалността обаче е по-сложна. Околната среда дава предимство на компании със солиден баланс, за да нанасят смели удари, докато други са принудени да стоят настрана от пазара на сливания и придобивания.

„Компаниите, които имат финансовите възможности да действат, ще се възползват от текущия пазар“, казва Ану Айенгар, глобален съръководител сливания и придобивания в JPMorgan Chase. „Ако не сте зависими от дълговите пазари, които остават напрегнати, имате два избора: можете или да изкупите обратно акции, или да сключите сделка“, допълва Айенгар.

Блеър Ефрон, съоснователят на независимата консултантска фирма Centerview Partners, също посочва, че компаниите със силни баланси искат да се възползват от настоящия момент, за да бъдат стратегически активни.

„Това, което хората научиха от миналите спадове, е, че най-доброто време да изпреварят конкуренцията е да се възползват от разместванията и по-ниските оценки“, казва Ефрон. „Най-добрите компании имат много да обмислят за сливания и придобивания“, допълва той.

Сделката на Blackstone с Emerson Electric е добър пример за това как една богата на капитал компания - или частен капиталов конгломерат в този случай, може да се възползва от финансовата си мощ, за да излезе със споразумение за финансиране, което малко други биха могли да предложат.

Emerson Electric ще получи 9,5 млрд. долара в брой от продажбата – 4,4 млрд. долара от тях от Blackstone и остатъка от източници на дълг, които бяха уредени от частната инвестиционна компания. Необичайното споразумение подчертава финансовото влияние на Blackstone в момент на широко разместване на пазара.

В момента класическите изкупувания с дълг са значително по-скъпи, тъй като разходите за финансиране нарастват заради ръста на лихвите. По-големите алтернативни мениджъри на активи обаче, като Blackstone, KKR и Apollo, все още са в добра позиция да сключват сделки.

Главният финансов директор на KKR Робърт Люин коментира, че общото настроение във фонда е положително. Според него в сектора на частния капитал „най-добрите реколти“ са резултат от инвестиции, направени по време на периоди на пазарни затруднения. „Смятаме, че 2023 г. може да предостави такава възможност“, допълва той.

Сделката между VillageMD, филиал на Walgreens, и Summit Health е друг добър пример за неортодоксална сделка. Walgreens се съгласи да инвестира 3,5 млрд. долара в капитал и пари, като здравният застраховател Cigna също подкрепи сделката с покупка на миноритарен дял. Ефективно и двете компании инжектираха ограничено количество пари, за да създадат водещ на пазара доставчик на спешни грижи в САЩ.

Сделки като тази обаче едва ли ще компенсират общата загуба на активност, особено в технологичния сектор, който е сред най-големите двигатели зад бума в сключването на сделки през последното десетилетие.

Антимонополните наблюдатели на Джо Байдън ясно дадоха да се разбере, че ще се противопоставят на големи технологични сделки. Предложеното от Microsoft придобиване на Activision за 75 млрд. долара например все още се задържа от глобалните регулатори, въпреки че беше договорено през януари.

Сключването на сделки няма да престане, но трябва да се има предвид, че кранчето на евтините пари в епохата на свръхниски лихви спря. Така на бизнесите ще им трябва много повече креативност от обикновено, за да си осигурят достъпно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още