IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолог: Зависимостта към хазарта е зависимост към загубата

По света 15-20% са хората, застрашени от хазартна зависимост, при 1% има риск от сериозна зависимост, каза Иван Игов

14:58 | 13.05.24 г.

Зависимостта към хазарта е зависимост към загубата – това е вид адреналинова зависимост, каквато развиват и участниците в рисковите спортове. Това каза психологът Иван Игов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Когато заложиш определена сума пари, страхът от това да не я загубиш повишава адреналина в тялото ти. Когато това става по-регулярно, ставаш зависим към този адреналин и отиваш да играеш не за да спечелиш, а за да загубиш“, обясни Игов.

За психолозите това е много тежък проблем, защото много трудно се решава, каза още той.

По думите му проблемът с хазарта в България продължава да бъде много актуален.

„Аз съм от хората, които не смятат, че нещата трябва да бъдат забранявани, защото всяка забрана води след себе си до нейното нарушаване“, каза той относно приетата от парламента забрана на рекламите на хазарт.

Същевременно Игов отбеляза, че хазартът се измества онлайн, а рекламите от различни интернет сайтове и обществени места карат младите хора „поне да влязат да видят за какво става дума“.

„Когато влезеш (в сайта, бел. ред.) и видиш някакъв бонус, който ти дават – а ти можеш да се регистрираш, независимо на колко години си – влизаш и опитваш. За някои хора..., това може да доведе до сериозна зависимост“, каза той.

Игов отбеляза, че с рекламираните бонуси се предоставя определена сума, която участникът може да изиграе. Въпреки че обикновено собствениците на хазартни фирми казват, че не може да се регистрираш, ако нямаш 18 години, на 16 вече може да си опитвал, защото можеш да се регистрираш по много начини, каза още психологът.

„Когато започнеш да печелиш, или когато имаш собствени пари, започваш да ги даваш за това“, обясни той и допълни, че процентът на хората, при които това се случва, не е никак малък.

„Пътят, по който сега се върви, е да се забранят рекламите и да се направи в интернет максимално трудно влизането – да няма бонуси, които да „зарибяват юношите“, каза той.

Иван Игов коментира и темата с дуалното образование в България, което, за негова изненада, работи.

Често се очаква, че деца, които нямат желание да ходят на училище, не биха имали желание да работят, но това не е така. На работните места, където биват третирани като равни и научават приложими умения в дадения сектор, това кара голям процент от децата да искат да останат в компанията, обясни психологът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още