IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуваните обеми на криптоборсите намаляват за първи път от 7 месеца

Спот обемите, търгувани на централизирани борси като Coinbase Global, Binance и Kraken, са намалели с близо една трета, а дериватите - с 26%

11:29 | 13.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търгуваните обеми на водещите криптоборси са намалели през април за първи път от седем месеца, след като биткойнът отстъпи от рекорда си от март.

Спот обемите, търгувани на централизирани борси като Coinbase Global, Binance и Kraken, са намалели с близо една трета (32,6%) до 2 трлн. долара миналия месец, показват данни на изследователската компания CCData, цитирани от Bloomberg. Търговията с деривати също е намаляла за първи път от седем месеца – с 26,1% до 4,57 трлн. долара.

Макар търговията да се изстреля нагоре по-рано през годината след пускането на пазара в САЩ на спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF), тя се успокои на фона на затягането на финансовите условия в страната на фона на упоритата инфлация. Разполовяването на биткойна от 19 април, при което добиването на нови монети намалява наполовина, също беше катализатор на пазарно вълнение, което обаче отмина.

Намаляването на спот търгуваните обеми през април (в щатски долари). Графика: Bloomberg LP Намаляването на спот търгуваните обеми през април (в щатски долари). Графика: Bloomberg LP

„С наличието на модели, наблюдавани през последните два цикъла, търговската активност на централизираните борси обикновено се забавя през двата месеца след разполовяването на биткойна“, коментира Джейкъб Джоузеф, анализатор на CCData. „Също така по-завишените от очакваното данни за инфлацията при потребителските цени и ескалацията на геополитическото напрежение в Близкия изток донесоха известна несигурност и страх на пазара. Това съвпада с отрицателните нетни потоци от спот биткойн ETF-и, водейки цените на водещите криптоактиви до дъната на техните диапазони“, допълва още той.

С намаляването на търгуваните обеми пазарният дял при спот търговията на най-голямата криптоборса в света Binance също намалява – за първи път от септември 2023 г. Понижението е с почти 4% до 33,8%, което е и най-ниският дял за спот търговия на борсата от януари, посочват от CCData.

CME Group също отчита първото понижение на търгуваните си криптообеми от седем месеца насам. През април търгуваните обеми деривати са намалели с близо 20% до 124 млрд. долара, съобщават от CCData.

„Въпреки това, макар търговската дейност на централизираните борси да се е забавила в сравнение с върха си през март, остава на завишено ниво спрямо обемите, отчетени през други месеци“, коментира Джоузеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още