IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките по сливания и придобивания в света намаляват за трето поредно тримесечие

В САЩ спадът на сделките е с 63%, а в Европа те намаляват с 42 на сто

15:10 | 02.10.22 г.
В една от големите сделки за периода Adobe придоби софтуерната компания Figma за 20 млрд. долара. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
В една от големите сделки за периода Adobe придоби софтуерната компания Figma за 20 млрд. долара. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Сливанията и придобиванията в света са намалели за трето поредно тримесечие, тъй като растящите лихви принудиха кредиторите да се оттеглят от финансирането на големи сделки, а силният долар не подтиква американски компании да се насочват към цели за придобиване в чужбина на фона на продължаващото геополитическо напрежение, предава Ройтерс.

Резкият спад на големите придобивания от компании за частни капиталови инвестиции е допринесъл за забавянето на сделките в света, като активността през третото тримесечие е намаляла с 54% до 716,62 млрд. долара спрямо 1,56 трлн. долара същия период на миналата година, сочат данни на Dealogic.

Компаниите са изправени пред съпротива, когато предлагат сделки на техни клиенти, като годишните обеми до момента са изгубили 33% с обявени сделки за 2,97 трлн. долара тази година.

„Забавянето на дълговия финансов пазар наред с удължаването на времето за регулаторни прегледи на много сделки оказват въздействие върху сливанията и придобиванията“, коментира Кери Кочман, глобален съръководител на отдела за сливания и придобивания в Citigroup.

Обемът на сливанията и придобиванията в САЩ е намалял с близо 63% през третото тримесечие до 255,89 млрд. долара, тъй като растящите разходи за обслужване на дълговете принуждават компаниите да отлагат преследването на големи придобивания.

Засегната от ширещата се инфлация, дейността по сливания и придобивания в Европа се е свила с 42% през третото тримесечие, а в Азиатско-Тихоокеанския регион е намаляла с 52 на сто, сочат данните на Dealogic.

„На днешните пазари повечето банки не се чувстват комфортно да гарантират финансов пакет от три до четири милиарда евро за сделка с частен капитал в Европа“, казва Гилермо Бейгал, съръководител на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JPMorgan.

„Финализирането на сделките отнема много повече време. Вниманието е изцяло върху висококачествени активи, особено в устойчиви индустрии като инфраструктура“, допълва той.

Банките на Wall Street трябва да преглътнат загуба от близо 700 млн. долара, свързана с гарантирането на придобиването чрез дълг за 16,5 млрд. долара на Citrix.

Заради влошаването на средата за сключване на сделки тази година редица корпоративни купувачи избират да се оттеглят от по-ранни устни споразумения, а други отлагат изцяло големи придобивания.

Все пак през тримесечието са сключени няколко големи сделки.

Сред значимите трансакции са придобиването от Adobe на софтуерната компания Figma за 20 млрд. долара и сделката на Oak Street на стойност 14 млрд. долара за тръста за инвестиции в недвижими имоти Store Capital Corp.

Във Великобритания, където на 26 септември паундът се срина до историческо дъно спрямо долара, предложението на Schneider Electric за придобиване на британската софтуерна компания Aveva за 9,5 млрд. паунда беше един от редките опити за съживяване на активността на най-големия пазар за сливания и придобивания в Европа.

Валутно изкривяване

Макар че оценките спадат, американските купувачи до момента възприемат предпазливо поведение към сключването на сделки в чужбина и към движени от валутата залози на фона на притесненията заради войната в Украйна и енергийната криза в Европа.

„Валутното изкривяване може да създаде опортюнизъм. Но ако сте американски купувач, трябва също така да погледнете тезата за дългосрочното създаване на стойност и точно сега няма да получите ползи от преследваните печалби в паунди, които са отслабени заради валутните колебания напоследък“, коментира Дуейн Лейсагт, съроководител на отдела за сливания и придобивания за ЕМЕА в JPMorgan.

Корпоративното доверие в пазарите, което подкрепяше сделките - то е смятано за водещия индикатор за активността по сливания и придобивания, се срина заради перспективите за дълга рецесия.

В бъдеще компаниите очакват повече местни сливания и придобивания, финансирани основно с акции, за да помогнат на компаниите да издържат на бурята.

„Като реакция на макроикономическия натиск някои големи сливания изцяло с акции със сигурност ще бъдат обмислени като начин за придобиване на ефективност и за справяне с вялия растеж и инфлацията при основните разходи“, коментира Дерек Шекспир, президент на отдела за сливания и придобивания за ЕМЕА в Deutsche Bank.

В същото време някои компании може да преследват агресивни сделки, ако бордовете на директорите им не желаят да спазват правилата на играта.

Но одобряването на сделките ще отнема повече време заради нарасналото внимание на антитръстовите регулатори, особено към големите технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още