IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се бум на сливанията и придобиванията в софтуерния сектор?

Пазарът на IPO-та бележи спад заради влошената икономика, твърди инвестиционен банкер

21:20 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сливанията в софтуерния сектор са напът да преживеят бум.

Водещият инвестиционен банкер Рик Шерлунд от Bank of America вижда вълна от затруднени компании, които се обявяват за продажба на по-ниски цени поради икономическия спад, пише CNBC.

„Очакванията за оценките на компаниите ще намалеят и това ще се съчетае с напълно функциониращите финансови пазари. Мисля, че това ще ускори темпа на сливания и придобивания“, коментира заместник-председателят на инвестиционното банкиране в технологиите на фирмата.

Коментарът той направи след обявяването на сделката на Adobe за придобиването на дизайнерската платформа Figma за 20 млрд. долара. Adobe не успя да предизвика вълнение на Wall Street с тази новина. Цената на акциите ѝ спадна със 17% заради въпроси относно финансовите условия на споразумението.

Шерлунд, бивш софтуерен анализатор, е работил в Goldman Sachs по време на технологичния балон през 2000 г. Той вярва, че сега Wall Street сега е в началните етапи на тежък пазарен цикъл.

„Трябва да прегледате финансовите резултати за третото тримесечие, за да се уверите, че може би лошите новини до голяма степен вече са налице, защото компаниите ще отчитат удължаване цикъла на продажбите“, казва той. „Трябва да променим очакванията за 2023 г.“

Шерлунд и екипът му са много активни на пазара на сливания и придобивания.

Според Шерлунг предстои много по-голяма консолидация в софтуерния сектор, при липса на първични публични предлагания. По думите му пазарът на IPO-та е пострадал от увеличаването на лихвените проценти и ускоряването на инфлацията.

„Пазарът на IPO-та не е отговорен. Но когато прозорецът се отвори отново, ще видите много компании да стават публични“, допълва Шерлунд.

″[Пазарът на IPO] не е отворен. Но когато прозорецът се отвори отново, ще видите много компании да стават публични“, добави той.

Дългосрочните перспективи за софтуерния сектор са изключително привлекателни, казва Шерлунд. „Трябва да сте много бичи настроени за дългосрочните перспективи пред сектора“, посочва той. „Всяка компания се превръща в дигитална“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още