IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се бавно съживяване на сливанията и придобиванията след резкия спад през 2022 г.

След рекордната 2021 г. общата стойност на сделките е спаднала с 37% до 3,66 трлн. долара тази година

13:54 | 21.12.22 г.
Най-голямата сделка през последното тримесечие на 2022 г. е поглъщането на Horizon Therapeutics от Amgen за 28 млрд. долара. Снимка: Bloomberg
Най-голямата сделка през последното тримесечие на 2022 г. е поглъщането на Horizon Therapeutics от Amgen за 28 млрд. долара. Снимка: Bloomberg

Сливанията и придобиванията (M&A) в световен мащаб са намалели значително под най-високата си стойност, достигната миналата година, след като пазарите за дългово финансиране се сринаха, нестабилността на фондовия пазар унищожи борсовата стойност на компаниите, а инвестиционните банкери прогнозират бавен път към възстановяване през 2023 г.

Общата стойност на сделките за сливания и придобивания е спаднала с 37% до 3,66 трлн. долара от началото на годината до 20 декември, сочат данни на Dealogic, цитирани от Ройтерс. Миналата година тази стойност достигна исторически връх от 5,9 трлн. долара.

Инвестиционни банкери и корпоративни адвокати казват, че активността през 2021 г. е била неустойчива и корекцията е била неизбежна, но обвиняват и макроикономическата несигурност за възпрепятстването на няколко потенциални сделки през втората половина на 2022 г.

„Някои продавачи все още се надяват на цената от вчера, а някои купувачи все още се надяват да получат финансирането от вчера, въпреки че тези неща вече не са налични. Ето защо сме свидетели на по-слаба активност“, коментира Дърк Алберсмайер, съръководител на отдела за сливания и придобивания в JPMorgan.

Общата стойност на сделките в САЩ е намаляла с около 43% до 1,53 трлн. долара, докато Европа и Азиатско-Тихоокеанският регион отбелязват спад от съответно 27% и 30%, като обемите се движат малко над границата от 900 млрд. долара.

В рамките на четвъртото тримесечие е регистрирано свиване с 56% на сливанията и придобиванията в света до 641,2 млрд. долара, отчасти причинено от спад с 66% на активността на инвеститори с частен капитал.

„Станахме свидетели на две беди - геополитическо напрежение и инфлация, които доведоха до покачване на лихвените проценти и заедно оказаха наистина неблагоприятно въздействие върху пазара“, обяснява Тим ЛаЛонде, главен оперативен директор за глобалното инвестиционно банкиране в Evercore.

Има и поводи за известен оптимизъм. „Въпреки макро и геополитическата среда добре капитализираните стратегически компании все още ще сключват сделки, които са важни за тяхната дългосрочна бизнес стратегия“, коментира Айвън Фарман, съръководител на глобалните сливания и придобивания в Bank of America.

Въпреки макроикономическите затруднения през 2022 г. са обявени 39 големи сделки на стойност над 10 млрд. долара.

„Сливанията и придобиванията са най-добрият вариант в доста труден период за инвестиционното банкиране в момента“, казва Марк Шафир, съръководител за глобалните сливания и придобивания в Citigroup, която консултира три от най-големите трансакции за годината, включително поглъщането на VMWare от Broadcom на стойност 61 млрд. долара.

Имън Брабазон, съръководител на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка в Bank of America, прогнозира „слабо“ първо тримесечие, но очаква „обемите на сделките да започнат да нарастват през второто тримесечие“.

Придобиването на Albertsons от Kroger за 25 млрд. долара и изкупуването на Horizon Therapeutics от Amgen за 28 млрд. долара са най-големите сделки за четвъртото тримесечие.

И за двете купувачите успяха лесно да си осигурят банково финансиране, тъй като корпорациите с инвестиционен рейтинг имаха по-лесен достъп до корпоративен дълг, за да реализират големи поглъщания.

След рекордната 2021 г. сделките рязко намаляха. Графика: Ройтерс След рекордната 2021 г. сделките рязко намаляха. Графика: Ройтерс

Голямото забавяне

Няколко мегасделки на стойност десетки милиарди долари се провалиха през 2022 г., тъй като нестабилността на пазара и по-строгият антитръстов климат ги възпрепятстваха.

„Бих описал 2022 година като голямото забавяне, от движение доста над тенденцията до доста под“, коментира Пол Таубман, основател на PJT Partners. „Реалността е, че все още могат да се сключват сделки. Но летвата е вдигната по отношение на трудностите“.

В бъдеще се очаква фондовете за частен капитал да дадат тласък на възстановяването, тъй като те търсят активи с отстъпка от цената.

„Въпреки предизвикателствата при набирането на финансиране за придобиване, частните инвестиционни фондове остават уверени, тъй като разполагат с много парични резерви и пазарът сам идва към тях“, коментира Алваро Мембрилера, ръководител на лондонския офис на Paul Weiss. „Но преди да предприемат действия, те искат да видят реалното въздействие на рецесията.“

Тъй като геополитическата и икономическа несигурност продължава, активността по сделките в началото на 2023 г. може да прилича на втората половина на тази година.

„Ако се върнете назад преди една година, никой от нас вероятно не би предвидил разпродажбата на пазара до степента, в която се случи. Вероятно бяхме по-оптимистично настроени преди година“, посочва Дейвид ДеНунцио, глобален ръководител за M&A в Wells Fargo.

И все пак повечето играчи в сектора са положително настроени за 2023 г. „Повишените лихвени проценти и призракът на икономическото забавяне наистина ви карат да разгледате базовия случай за компаниите по-внимателно“, казва Михал Кац, ръководител на отдела за инвестиции и корпоративно банкиране за Mizuho Americas. „Но ние сме много отворени за бизнес.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още