IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Пазарът на храни е в равновесие, цените няма да се повишават

Комисията по стокови борси и тържища отчита близо 10% спад в цените на едро на основни храни

15:44 | 30.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вече повече от три месеца пазарът на храни е в равновесие, конкурентният модел сработи и цените на храните няма да се повишават допълнително. Това коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Последните данни на Комисията по стокови борси и тържища показват близо 10% спад в цените на едро на основни храни. Прогнозата на търговци и производители е цените да се задържат такива през цялото лято.

"Ако направим съпоставка с миналата година по същото време, имаме 10% по-високи цени, но разликата е, че от три месеца се намираме в пазарно равновесие. При плодовете и зеленчуците имаме малко вариации, но те се дължат на климатичните промени", каза гостът.

Владимир Иванов очаква, че летният пазар ще е спокоен и няма да има бурни процеси на покачване на цените. "Ако войната не се задълбочи и няма световни катаклизми, това ще се наблюдава и през зимата - ще имаме един нормално действащ пазар“, посочи Иванов.

„Миналата година, за да си купиш най-необходимите продукти, трябваше да дадеш 100 лева, а сега трябва да дадеш 110 лева. И все пак пазарът вече от три месеца е в равновесие, което значи, че цените няма да се вдигнат допълнително", допълни той.

Няма да видим голям спад, но няма да има и възходяща тенденция при цените на храните, категоричен е той.

Иванов призова потребителите да се информират предварително, да не купуват най-евтиното на всяка цена и да не съдействат на лошите търговски практики. „Това ще помогне на пазара да остане добър", посочи Иванов.

Той припомни, че служебното правителство пусна сайт, в който всеки ден се качват данни от борсите. В него всеки може да разгледа пълната картина на пазара и да се информира за цените и качеството на продуктите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още