IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостик от Фед: Може да проявим търпение, въпреки че инфлацията остава ускорена

Рестриктивната политика на централната банка на САЩ работи, изтъква управителят на Фед в Атланта

21:35 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че инфлацията в САЩ остава твърде ускорена, служителите на Федералния резерв може да бъдат търпеливи на фона на доказателствата за икономическо забавяне, заяви Рафаел Бостик, управител на Фед в Атланта, цитиран от Bloomberg.

„Смятам, че можем да бъдем търпеливи – нашата политика в момента очевидно е в ограничителната територия“, изтъква Бостик, добавяйки: „Продължаваме да отчитаме признаци, че икономиката се забавя, което показва, че ограниченията работят“.

Почти всички служителите на Фед подкрепят допълнителните увеличения на лихвените проценти през 2023 г., с изключение на Бостик, който призова да се запазят лихвените проценти непроменени до края на тази година и „през 2024 г.“.

Фед повиши референтната си лихва с 5 процентни пункта, откакто започна кампанията си за затягане на паричната политика през март миналата година. Въпреки че инфлацията се забавя от пика си през 2022 г., ценовият натиск остава доста над целта на централната банка.

Бостик подчерта, че последният доклад за работните места за юни показва по-малко увеличение на заетостта, отколкото прогнозират икономисти. Той също така каза, че инфлацията „е твърде нажежена и трябва да я върнем обратно до нашата цел от 2%.“

Управителят на Фед в Атланта заяви, че ще бъде разтревожен, ако очакванията за повишаване на потребителските цени останат „незакотвени“, което би означавало, че служителите ще трябва да продължат с лихвените повишения. Но засега „инфлацията все още се движи стабилно към целта“ и очакванията за ценовия натиск са около 2%, добави той.

По-рано през деня финансовият министър Джанет Йелън заяви, че не изключва заплахата от рецесия в САЩ, добавяйки, че е „уместно и нормално“ растежът да стане по-умерен, а инфлацията да се задържи твърде висока. Рискът от рецесия „не е напълно изключен“, каза Йелън в интервю за CBS в неделя. Месечният ръст на работните места се забавя, както се очакваше, след като се задържа на „високо ниво“, допълни тя от Пекин след среща с китайски лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още