fallback

Германия планира 58 млрд. евро инвестиции в зелени проекти през 2024 г.

Голяма част от средствата ще отидат към обновяване на жилищния фонд на страната

08:44 | 10.08.23 г. 4

Германия ускорява зелените инвестиции и през 2024 година ще бъдат инвестирани 57,6 млрд. евро за такива проекти. Това е с 60% повече спрямо заложените в бюджета за тази година, става ясно от съобщение на Министерството на финансите, цитирано от Ройтерс.

Зеленият пакет е част от проекта за бюджет на Германия, който тепърва ще се дискутира в Бундестага. Очакванията са, че бюджетът за 2024 г. ще бъде одобрен най-рано през декември, допълва агенцията.

Основната част от средствата ще бъдат използвани за обновяване на сградния фонд на Германия - 18,9 млрд. евро. Възобновяемите енергийни източници ще получат 12,6 млрд. евро, а 4,7 млрд. евро ще подкрепят електромобилността - основно за изграждане на зарядни станции.

Ускоряването на зеления преход в Германия се разглежда като начин за намаляване на енергийната зависимост на страната. Берлин освен това си постави по-амбициозна цел от ЕС и планира икономиката да стане въглеродно неутрална пет години по-рано - през 2045 г.

За изпълнение на целите за намаляване на зависимостта Германия ще инвестира и в проекти за производство на зелено оборудване - например соларни панели. Светът е силно зависим от Китай, където е съсредоточено производството на соларни панели, батерии и т.н. Германия ще подкрепи собственото производство с 4,1 млрд. евро през следващата година, казват още от Министерството на финансите.

През 2024 г. в бюджета на Германия са предвидени 20 млрд. евро пакет за производство на чипове. Един от проектите в тази област е изграждане на завод на тайванската TSMC в Саксония на стойност 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 10.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още