IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ са се повишили с повече от очакваното през юли

На годишна база индексът е нараснал с 0,8%

16:59 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в САЩ са се повишили с повече от очакваното през юли, което опровергава последните тенденции, сочещи, че инфлационният натиск отслабва, предаде CNBC.

Индексът на цените на производител (PPI), измерващ цените, които производителите на стоки и услуги получават за своите продукти, е нараснал с 0,3% през юли, съобщи Бюрото по трудова статистика (BLS) на САЩ в петък.

Основният PPI индекс, изключващ волатилните елементи като храните и енергоизточниците, ​​също се повишил с 0,3% за месеца.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха увеличение от 0,2% и за двата индекса. PPI индексът, изключващ цените на храните, енергоизточници и търговските услуги, е нараснал също с 0,2%.

На годишна база общият PPI ​​е нараснал само с 0,8%. Цените на производител, изключващи тези на храни, енергоизточници и търговски услуги са се повишили с 2,7%.

Цените на услугите са една от основните причина за ускорението на PPI , като те са се повишили с 0,5% през месеца – това е най-голямото им увеличение от август 2022 г. насам . Инфлацията при услугите се е ускорила главно заради ръст от 7,6% на цените за портфолио мениджмънт. Търговските услуги са поскъпнали с 0,7%, а транспорта и складирането с 0,5%.

Цените на стоките са се повишили само с 0,1% въпреки поскъпването на храните от 0,5%, Докато цените на стоките, с изключение на тези на храните и енергоизточниците, са останали без промяна. В категорията „храни“ месата са поскъпнали с 5%. При енергоизточниците резултатите бяха разнообразни. Цените на много от газовите горива са се увеличили, но дизелът е поевтинял със 7,1%.

Тези данни са публикувани ден след като BLS съобщи, че по-внимателно наблюдаваният индекс на потребителските цени също е нараснал 0,2% за месеца – с толкова се е ускорила както общата, така и основната инфлация.

Въпреки това 12-месечният темп на изменение на индекса на потребителските цени от 3,2% беше малко по-слаб от очакванията на икономистите, което подкрепя тезата, че инфлацията се забавя.

Представителите на Федералния резерв следят внимателно и двата индекса. Въпреки че на индекса на потребителските цени по-често се обръща по-голямо внимание, показателят за цените на производител се разглежда по-скоро като насочващ индикатор, тъй като отчита цените, които производителите плащат за различни продукти и услуги.

Централните банкери обсъждат колко още трябва да повишат лихвените проценти след 11 увеличения с общо 5,25 процентни пункта от март 2022 г. През последните дни някои представители посочиха, че цикълът на затягане може и да е приключил, тъй като инфлацията е започнала да се движи обратно към целта от 2% на Фед дългосрочна цел.

Пазарите са почти сигурни, че Фед няма да повиши лихвите отново на септемврийската си среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още