IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се свива през юни до най-ниско ниво от три месеца

Отчетеният внос е най-слабият от 2021 г. насам

19:00 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ се е свил през юни, тъй като вносът спада до най-ниско ниво от 2021 г. насам. Това отразява по-умереното потребителско търсене на стоки, пише Bloomberg.

Недостигът в търговията със стоки и услуги се свива с 2,8 млрд. долара до най-ниската си стойност от 3 месеца насам (65,5 млрд. долара), показват данни на Министерството на търговията на САЩ, публикувани във вторник, които не са коригирани спрямо инфлацията. Медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, е за дефицит от 65 млрд. долара.

Търговският дефицит се свива заради спад във вноса през юни. Графика: Bloomberg Търговският дефицит се свива заради спад във вноса през юни. Графика: Bloomberg

Стойността на общия внос намалява с 1% - най-много от ноември 2021 г. насам, което отразяв спад при износа на капиталовите и индустриалните стоки. Износът се понижава с 0,1%.

Вносът до голяма степен намалява след пика си от началото на миналата година, тъй като промените в потребителските разходи водят до по-ниско търсене на продукти, произведени от други държави. По-голямата част от покупките на американците заемат услугите, а не стоките, а някои от тях стават и по-претенциозни по отношение на това за какво да изхарчат парите си.

Затова и търговците на дребно са фокусирани върху съобразяването на наличните им запаси с продажбите.

При корекция с инфлацията дефицитът в търговията със стоки се свива до 86,2 млрд. долара през юни, сочат още данните.

Първоначалната оценка на правителството за растежа показва, че през второто тримесечие нетният износ за първи път от над година насам отнема от растежа на брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още