fallback

Нидерландската икономика изненадващо се оказа в рецесия

Рецесията е първата от пандемията насам на фона на по-слаби потребителски разходи и износ

14:40 | 16.08.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Нидерландската икономика неочаквано е изпаднала в рецесия – първата от пандемията насам, на фона на по-слаби потребителски разходи и износ.

Брутният вътрешен продукт в периода от април до юни е намалял с 0,3% спрямо предходните три месеца, показват данни на държавната статистика, цитирани от Bloomberg. Това следва ревизираното понижение от 0,4% през първото тримесечие и остава далеч от прогнозите за 0,2% ръст според допитване на Bloomberg.

Сега Нидерландия е изправена и пред икономически несгоди, наред с политическите трусове след оставката на дългогодишния премиер Марк Рюте. Зад понижението от първата половина на годината стои недостига на работна ръка, сподавеното търсене от страна на европейските търговски партньори и увеличението на лихвените проценти от опитващата се да успокои инфлацията Европейска централна банка.

БВП на Нидерландия, сравнен с еврозоната. Графика: Bloomberg

„Стабилността и предвидимостта сега са необходими, така че трябва да сме внимателни да не разстройваме икономиката и да увеличим данъците“, коментира министърът на икономиката Мики Адриансен пред нидерландската агенция ANP.

Разбивка на данните показва, че местното потребление е намаляло с 1,6%, износът се е свил с 0,7%, а правителствените разходи са се увеличили с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 16.08.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още