IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Инфлацията у нас спада по-бързо, отколкото в по-развити страни в еврозоната

В нашата страна има трайно ниска безработица и нарастващи заплати, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика

14:58 | 29.08.23 г. 5
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темпът на промяна на цените у нас значително се забавя спрямо това, което виждахме последната година, но при цените на някои продукти и тези месеци виждаме повишение. Този коментар направи по БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика. Той припомни, че през юли е имало повишение на административно определяните цени – на електроенергията и топлоенергията, както и на суровия петрол, а оттам – на течните горива.

"Юли и август има повишение на цените на енергоносителите, което ще се отрази на месечната инфлация. Важното е, че на годишна основа инфлацията спада. С други думи, ако гледаме с колко са се увеличавали цените за 12-месечен период, тази промяна е много по-малка сега, отколкото беше и през зимата, и през есента", отчете той.

Богданов посочи, че се запазва процесът на охлаждане на промените в цените на ключови суровини, които се определят от световните борси. „Наистина топим инфлацията, тоест при нас спада с по-бързи и по-високи темпове, отколкото в по-богатите и по-развитите страни в еврозоната. Въпросът е с колко по-бързо спада?“, коментира икономистът и напомни, че пикът на инфлацията у нас беше по-висок, както и в цяла Източна Европа.

Въпросът, според икономиста, е дали правителството има политики и мерки да направи нещо в следващите 6-12 месеца при политическата заявка за членство в еврозоната.

"България е от малкото страни в ЕС, в които доходите растат, макар и с много малко, с по-висока степен от инфлацията. Това впрочем е и вероятно обяснението на поскъпването на част от услугите – има платежоспособно търсене, особено в големите градове", смята Богданов и допълни, че в нашата страна има трайно ниска безработица и нарастващи заплати.

Според него понякога забавянето на инфлацията е свързано и с икономическа криза и рецесия. „Не е много ясно кое всеки би усетил като по-добро – ръст на цените и ръст на доходите или пък да няма ръст на цените, даже да поевтиняват много стоки, включително течните горива, но всъщност да имаме сериозно нарастване на безработицата“, посочи икономистът.

Богданов припомни, че при предишния път, когато България имаше много висока инфлация – 2007-2008 г., тя изчезна доста бързо, за около две години, и успяхме да я занулим. По думите му това беше тежък период на фона на световна финансова криза с ръст на безработицата, замразяване на кредитирането, катастрофа на пазара на недвижими имоти, спад на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 месеца
Нямането на финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута е водеща причина за инфлация. Централната банка (ЦБ) няма решаваща роля за спасение от сегашни щети, защото прекратяването на водещият причинител не е в нейна компетентност. ЦБ е жертва на финансовата грешка. ЦБ не може да спаси от нови щети. Поведението на ЦБ е база за оправдания при обвинения за щети. В съответната държава е възможно спасение от нови щети. Когато причината е премахната, инфлация ня ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: zelka007 ... ами ти гледам , че сравняваш , и аз да погледна само ... не знаех , че е грешно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Repoman
преди 7 месеца
До: zelka007, Добре де, кога най-после ще спрем да гледаме в чуждата паничка? Какво ги интересува хората какво било някъде по света? Нека да гледаме нас си и околните около нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: Repoman ... важно е , че заплатите у нас са по-високи , обикновено в пъти а не в % , спрямо БРИКС , с изключение на СА ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Repoman
преди 7 месеца
Така е, инфлацията у нас спада по-бързо отколкото в развитите страни. Също така и заплатите растат по-бързо отколкото в развитите страни. Абе цъфтим отвсякъде.Сега сериозно, казаното горе е истина, но ... Инфлацията у нас беше най-висока, нормално е да пада най-много. Заплатите у нас са най-ниски не само в целия ЕС, но и спрямо много други държави, затова е нормално да скачат най-много, но въпреки това си остават най-ниски. Изобщо Гьоринг може да се учи по думите на Богданов, хич няма да сбърк ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още