IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Рано да се говори за втора вълна на инфлацията

Покачването на цените през юли в България може да се обясни с известна сезонност, коментира Петко Вълков

20:16 | 17.08.23 г.

Завръщането на ръста на инфлацията в България може да се обясни с известна сезонност и инфлационни настроения, като ефектът от повишението на цените в условията на летен туризъм и свързани услуги може да изчезне през следващите месеци. Това коментира Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в предаването „Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Предстои да се задействат процесите с намаление на цените на петрола и на пшеницата на световните пазари, но пък същевременно в България имаме други фактори като повишената цена на водата, което съдейства за ръста на инфлацията, отчете събеседникът.

На годишна база у нас инфлацията все още е висока (8,5%), но е прекалено рано да се говори за втора вълна, смята анализаторът.

Последният етап от борбата с инфлацията в големите икономики - свалянето ѝ до 2% от сегашните около 3%, вероятно ще бъде най-труден, като Федералният резерв все още обмисля още едно повишение на лихвите. „Бруталното повишение на лихвите все още не се е отразило в рецесия в САЩ, а в предходни години би се случило без съмнение", отбеляза Вълков. 

Излизането от Covid пандемията и големият размер на фискална помощ за населението в САЩ е помогнало за това положение, като спестяванията от пандемията на американците все още не са изхарчени и потреблението остава сравнително силно, обясни той.

„Европа има още да наваксва с лихвите и ЕЦБ може да ги запази високи, дори когато Фед започне да сваля лихвения процент. В такава ситуация еврото би следвало да поскъпне спрямо долара“, очаква Вълков.

Анализаторът потвърди тезата, че влизаме в цикъл на покачване на цените, защото са обърнати процеси като глобализация, силен бум на международната търговия. „В момента текат обратни процеси на деглобализация и въвеждане на ограничения в световната търговия, което е проинфлационен процес. Държавите продължават и с разхлабената фискална политика, което отново е проинфлационно“, каза Вълков. Той уточни, че и войната в Украйна е сериозен фактор.

Докато не може да се очаква период на ултразатегнати политики, както при последната финансова криза, в противоположна посока действа забавянето на растежа в Китай, но като цяло „сме на проинфлационна вълна", каза Вълков.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още