IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият пакет от стимули на Китай не е голям, но въздействието му ще е

Мерките ще превърнат важни сектори в Китай в „конкурентоспособни", според Жу Мин

12:36 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-новият план за стимулиране на Китай ще подкрепи нови области в икономиката, като същевременно ще предотврати насочването на средства към затруднения имотен сектор в страната, коментира бивш служител на централната банка на страната, цитиран от Bloomberg.

„Пакетът не е голям, но мисля, че въздействието му ще бъде такова, защото се фокусира върху проблема с климатичните промени“ и други области, които ще се превърнат в „конкурентоспособни сектори“ за втората по големина икономика в света, каза Жу Мин, бивш заместник-гуверньор на централната банка на Китай, който също е бил зам. изпълнителен директор на Международния валутен фонд.

Стимулите ще подкрепят растежа в сектори, които правителството одобрява, като модерното производство и възобновяемата енергия, същевременно гарантирайки, че нивата на дълга няма да се повишат драстично, заяви той в интервю за Bloomberg TV във вторник вечерта. Жу описа пакета с мерки като „секторно-ориентиран, целеви и с ясна структура“ и предназначен да подпомогне индустрии, които правителството иска да заместят старите икономически двигатели каквито са недвижимите имоти и инфраструктурата.

Късно във вторник Китай засили подкрепата за икономиката си, като предприе стъпки, включващи емитиране на допълнителен държавен дълг и повишаване на съотношението на бюджетния дефицит. Планът включва емитиране на допълнителен държавен дълг на стойност 1 трлн. юана (137 млрд. долара) през четвъртото тримесечие, с което да подкрепи възстановяването след бедствия и строителството.

През юни Жу сподели, че е малко вероятно Китай да въведе масивни стимули за засилване на икономическото възстановяване, като добави, че политиките вероятно ще бъдат насочени към структурните проблеми, а не към големите макроикономически такива.

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се повиши до рекордна стойност през второто тримесечие и това засили опасенията, свързани със заемите на местните правителства и техните финансови системи. „Тъй като китайският дълг вече е висок и възлиза на около 280% от БВП, не можем да въведем мащабни стимули“, заяви Жу по време на интервюто в  Bloomberg TV.

Китайската икономика ще се разрасне с 5% тази година, коментира той.

„През следващата година икономическият растеж вероятно също ще бъде около 5%, може би малко по-нисък, между 4,5% и 5%“, допълни Жу. „Това ще бъде разумен ръст“ предвид целта.

Според него китайската икономика като цяло „вече се стабилизира“ – твърдение, направено след като миналата седмица Китай представи по-силни от очакваното данни за третото тримесечие, въпреки че пазарът на имоти продължава да бъде проблем за икономиката.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че икономиката ще нарасне с 4,5% през 2024 г., след като се увеличи с 5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още