IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на търговците на дребно в България се раздвижват през октомври

Динамиката на продажбите се дължи основно на поръчките по интернет и търговията на компютърна и комуникационна техника

13:49 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, се увеличава на годишна база с 3,1%, а на месечна основа – с 1,0%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Динамиката при търговските обороти през месеца е регистрирана, след като търговията на дребно у нас преживя два поредни месеца на застой – август и септември.

През десетия месец на годината раздвижването на продажбите на дребно се дължи основно на поръчките по интернет и известната динамика в търговията на компютърна и комуникационна техника.

През октомври спрямо предходния месец е регистрирано намаление на оборота във всички големи групи. При търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено понижение от 3,2%, а спадът при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия възлиза на 0,9%. Понижението на оборотите в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е с 1,4 на сто.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително увеличение е отчетено при търговията с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 6,7%. При търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет ръстът е с 4,3%, а при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,0%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През октомври на годишна база се наблюдава увеличение на оборота в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,5%) и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6,8%).

Понижение е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,2%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки ръст е отчетен в търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 18,8%, с разнообразни стоки - със 7,0%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 6,9%.

По-съществено намаление е регистрирано при продажбите на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7,6%, и при търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още