IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не може да отложи подготовката за намаляване на лихвените проценти

Последният доклад за работните места не променя цялостната картина на охлаждането на пазара на труда и забавящата се инфлация

18:00 | 09.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като икономиката се забавя, може би е време да започнете да мислите за отпускане на спирачката. Това не означава, че шофьорът трябва да информира пътниците.

Докладът за заетостта в САЩ от петък показа, че икономиката е добавила сезонно коригираните 199 000 работни места миналия месец, растеж, предизвикан отчасти от приключването на стачките в автомобилната индустрия, спрямо добавените през октомври 150 000 работни места, пише Wall Street Journal.

Равнището на безработица падна до 3,7% от 3,9%, като можеше да спадне още повече, ако не беше навлизането на повече хора в трудовия резерв. Средните почасови доходи са се увеличили с 4% на годишна база, което, наред с охлаждащата се инфлация, показва, че покупателната способност на работниците се е увеличила.

Цялостното впечатление е за пазар на труда, който е в добро здраве. Инвеститорите, които се надяваха, че Комисията за отворения пазар към Фед не само ще задържи лихвените проценти непроменени тази сряда, но също така ще сигнализира, че членовете ѝ са готови да преминат към по-ниска предавка в началото на следващата година, бяха разочаровани.

Но въпреки това има голяма вероятност Фед да се насочи към понижаване на лихвените проценти и някъде в началото на следващата година ведомството, водено от гуверньора Джером Пауъл, ще трябва да започне да се подготвя за това.

Първата причина лихвите вероятно да бъдат понижени е, че макар пазарът на труда да е силен, той очевидно губи инерция. Икономиката добавя значително по-малко работни места, отколкото беше преди година и, както се вижда от спада на свободните работни места, отчетен от Министерството на труда по-рано през седмицата, търсенето на работници се охлажда. Тази динамика вероятно ще продължи и през новата година. Целта на Фед за лихвите, които достигнаха най-високото си ниво от повече от 20 години, е ограничителна и това пречи на икономиката.

Второ, пазарът на труда не изглежда да увеличава инфлационния натиск. Една проста насока казва, че динамиката на инфлацията има тенденция да се равнява на темпа на нарастване на заплатите на работниците минус увеличенията на производителността на работниците. Ревизираните данни на Министерството на труда в сряда показаха, че производителността, измерена чрез това, което типичният работник произвежда за един час, е нараснала с 2,4% през третото тримесечие спрямо година по-рано. Данните за производителността са волатилни напоследък, но ако производителността расте от около 2%, заплатите, нарастващи с 4%, трябва да осигурят път към нивото на инфлацията, към което Фед се стреми.

И накрая, инфлацията се охлажда и изглежда вероятно този процес да продължи. Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – който изключва храните и енергийните артикули – е нараснал с 3,5% през октомври в сравнение със същия месец на 2022 г. И в сравнение с три месеца по-рано, той се увеличава с 2,4%. Спадовете в цените на много стоки отпреди една година, като електроуреди, играчки и употребявани автомобили, може да помогнат за поддържане на инфлацията на по-ниски нива. Същото важи и за рязко забавящата се инфлация при наемите на имоти.

Както изглежда служителите на Фед вероятно ще запазят своята „пристрастност към затягане“, ако инфлацията се ускори отново, дори ако поотделно твърдят, че са приключили с това. И прогнозите, които те ще предложат, вероятно ще покажат, че техният целеви диапазон на лихвите е понижен леко за края на следващата година, н не чака толкова, колкото са оценките на инвеститорите към момента.

Но ако пазарът на труда продължи да се забавя и инфлацията продължи да се охлажда, Фед вероятно скоро няма да се поколебае да коригира в посока надолу лихвите, за да избегне рецесия. Никой не иска да види икономиката в застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още