IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите на Фед вероятно са достигнали върха си, но колко дълго ще останат там?

Инвеститорите залагат на понижения още през март 2024 г., затруднявайки представителите на банката

13:17 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лихвените повишения на Федералния резерв може би ще останат зад гърба на централните банкери. Въпреки това за тях остава предизвикателство кога и как да сигнализират, че ще понижат лихвените проценти. Все пак инвеститорите, политиците и обществото може да го поискат от централната банка, преди тя да е готова да го направи, съобщава Ройтерс.

Този въпрос може да ни изглежда като нещо далечно в бъдещето. Внимателно следеният от Фед измерител на базисната инфлация остава на ниво от 3,5% на годишна база, значително над целта на Фед от 2%, и централните банкери все още се тревожат за ускорението ѝ в условията на ниска безработица, а изявленията им загатват по-скоро, че лихвите ще останат без промяна или дори за още едно повишение.

Въпреки това ястребовият им тон също е начин опциите да останат отворени във време на несигурност, макар прогнозите да носят увереност на централните банкери на Фед, че текущият диапазон на лихвите от 5,25% до 5,5%, който е в сила от юли, е достатъчен, за да обере част от инерцията на икономиката и да продължи да забавя инфлацията.

Може да отнеме месеци, докато се стигне до решението, че инфлацията се е охладила достатъчно, за да може Фед да започне да понижава лихвите, предвид политическите усложнения, които може да възникнат в годината на президентските избори, неспокойните финансови пазари и надеждите за ограничаване на всеки ръст на безработицата.

Първата стъпка към този дебат ще бъде направена на последната среща на Фед за годината насрочена за 12-13 декември, когато заедно с решението за лихвените проценти централните банкери ще трябва да уточнят накъде според тях е възможно да поемат лихвите през следващата година и след това.

„Ще им бъде трудно през декември“, тъй като прогнозите вероятно ще бъдат за край на затягането, но служителите на Фед не искат това да се тълкува като знак, че ще се откажат от целта си за 2% инфлация или като сигнал, че предстоят лихвени понижения, заяви Винсънт Райнхарт, главен икономист на Dreyfus & Mellon и бивш централен банкер на Фед.

От юни насам тримесечната "точкова диаграма" с прогнозите на централните за подходящия курс на паричната политика показва, че лихвите ще се повишат с още четвърт пункт тази година.

Очаква се централните банкери да запазят лихвите непроменени на срещата си следващата седмица за трети пореден път и да направят преглед на данните, които до голяма степен са се раздвижили в съответствие с прогнозите за „мекото приземяване“, при което икономическата активност и ръстът на работните места се забавят умерено, докато инфлацията се охлажда трайно.

Едно от предизвикателствата за Фед ще бъде съгласуването на тази оценка с желанието на централните банкери да си оставят опция за допълнителни лихвени повишения, ако инфлацията не се движи според очакванията.

На фона на президентските избори през ноември, колкото повече наближава денят на изборите, толкова по-обвързано с политиката може да изглежда понижението на лихвите, особено ако бившият президент Доналд Тръмп, който беше ядосан, че Фед повиши лихвите си по време на неговото управление, е официалният кандидат на републиканците, както сочат повечето проучвания. Инвеститорите ще очакват с нетърпение тласъка, който лихвените понижения биха дали на пазарите, а потребителите ще бъдат облекчени от по-ниските ипотечни и кредитни лихви.

Декемврийската среща вероятно ще „приключи с точкова диаграма, която казва „добре, свършихме с повишенията и е време да прогнозираме понижение“, твърди Майкъл Гейпън, главен икономически директор на САЩ в Bank of America. „Това в трудно за съобщаване“, тъй като целта на пониженията няма е спасяване на икономиката, за каквото често се използват съкращенията, а опит паричната политика да бъде в крак със забавящата се инфлация и да се стабилизират „реалните“ разходи по заемите.

Гейпън очаква Фед да се насочи към „внимателен, постепенен цикъл на облекчаване“, след като ценовият индекс на личните потребителски разходи спадне значително под 3%.

Всъщност в свои коментари от миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл отбеляза, че през последните шест месеца инфлацията е била средно около 2,5%.

Междувременно инвеститорите все повече залагат, че лихвите ще бъдат понижени през март.

„Готови сме да затегнем още повече политиката, ако е необходимо“, сподели Пауъл в петък в последните си коментари, преди Федералната комисия по отворения пазар да се оттегли преди обявяването на решението си.

И все пак езикът започна да се променя, като дори ястребово настроените централни банкери като гуверньора Кристофър Уолър прогнозираха, че инфлацията ще продължи да се забавя без допълнителни повишения на лихвите и отбеляза, че още три до шест месеца напредък може да бъдат достатъчни, за да се премине към понижение на лихвите.

По време на изявлението си в Spelman College в Атланта, Пауъл обобщи всичко това.

Между забавянето на инфлация и умереното отслабване на растежа „получаваме това, което искахме да получим“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още