IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в Бразилия надхвърли всички прогнози в средата на декември

Официалните данни, публикувани в четвъртък, показват, че потребителските цени са се повишили с 4,72% на годишна база, докато месечната инфлация достига 0,40%

21:30 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в Бразилия се забавя с по-малко от очакваното в началото на този месец, подчертавайки трудностите, пред които са изправени централните банкери, докато намаляват лихвените проценти, като същевременно се опитват да изтеглят цените до допустимия диапазон до края на годината, пише Bloomberg.

Официалните данни, публикувани в четвъртък, показват, че потребителските цени са се повишили с 4,72% в средата на декември спрямо година по-рано, над всички оценки на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Месечната инфлация достига 0,40%.

Бразилската централна банка се стреми към годишната инфлация от 3,25% за тази година и 3% за 2024 г., с толеранс от плюс или минус 1,5 процентни пункта. Когато покачването на цените надхвърли тези граници, представители на регулатора са задължени по закон да напишат публично писмо, обясняващо защо не са успели да постигнат целта си до декември.

Представителите на централната банка, водени от Роберто Кампос Нето, започнаха да понижават основната лихва през август в цикъл на постепенно облекчаване на паричната политика, което понижи разходите по заеми с два процентни пункта към момента до 11,75%. Миналата седмица централните банкери потвърдиха, че ще продължат с пониженията на лихвата с половин процентен пункт на всяка среща до март, тъй като несигурността остава както по отношение вътрешните, така и при глобалните перспективи.

Транспортните разходи се повишиха с 0,77% на месечна база, докато храните и напитките поскъпнаха с 0,54%. По-скъпите самолетни билети обясняват голяма част от изненадата в отпечатъка за инфлацията в средата на декември.

„Това е тежко въздействие и изисква внимание“, изтъква министърът на финансите Фернандо Хадад пред журналисти в Бразилия, като посочва, че цените на самолетните билети са се увеличили с 65% през последните четири месеца. "Това ни тревожи", добавя Хадад.

Седем от деветте групи стоки и услуги, изследвани от статистическата агенция на страната, се повишават спрямо предходния месец. Разходите за гориво, от друга страна, паднаха с 0,27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още