IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция търси инвестиции от Персийския залив за инфраструктурни мегапроекти

Тази година страната ще инвестира най-усилено в транспорт и комуникации, сочи Инвестиционният ѝ план

09:08 | 17.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция търси чуждестранни партньори в инфраструктурни мегапроекти, които президентът Реджеп Ердоган смята за символи на напредъка на страната по време на 22-годишното си управление. Това е част от стремежа на Турция да привлича инвестиции от чужбина, пише Bloomberg.

Ахмет Бурак Далиоглу, ръководител на държавната Инвестиционна служба, отговаряща за насърчаването на компании да инвестират в Турция, коментира, че са възможни сделки за проекти, изградени чрез т. нар. публично-частни партньорства, които варират от магистрали до здравеопазване.

Водят се преговори за продажбата на „градска болница“, една от общо 22, които са построени, за да съберат по-малки обекти под един покрив, на инвеститор от Персийския залив, други могат да я последват, каза Далиоглу, без да разкрива повече подробности.

Турция стана голям ползвател на публично-частни партньорства при Ердоган в усилията му да модернизира остаряващата инфраструктура на страната и президентът често изтъква отделни проекти по време на предизборна кампания. При този модел правителството предоставя кредит и гаранции за приходите, а частни дружества поемат строителството и дейностите.

Здравеопазването беше сред секторите в Турция, в които Обединените арабски емирства обещаха да инвестират през юли миналата година като част от пакет от мерки на стойност над 50 млрд. долара, който варира от енергетика до отбрана. Но все още не се е стигнало до значими сделки.

Далиоглу отбеляза, че очаква преките чуждестранни инвестиции в Турция да достигнат 13 млрд. - 15 млрд. долара през 2024 г., включително поне от един автомобилен производител. Ердоган предложи на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да отвори завод в Турция на среща между двамата през септември.

Китайската компания Chery Automobile също обмисля да отвори завод в Турция, съобщи миналия април турският вестник Hurriyet.

Около 32% от планираните държавни инвестиции за 2024 г. ще отидат към транспорта и комуникациите, сочи Инвестиционният план на правителството, публикуван в Държавен вестник.

То отпуска 319 млрд. турски лири (10,6 млрд. долара) за общо 773 основни проекта в секторите на транспорта и комуникациите през тази година, съобщава в. Hurriyet. Предвидените средства за публични инвестиции тази година възлизат на общо 1 трлн. турски лири. Държавните инвестиции в транспорта и комуникациите ще нараснат със 162% тази година спрямо 2023 г.

Инвестициите в образование ще бъдат увеличени със 147 на сто спрямо 2023 г. и ще достигнат 150,8 млрд. турски лири. Това се равнява на дял от 15% от общата заделена сума за публични инвестиции.

Турското правителство планира също 75,7 млрд. лири за енергийни инвестиции през 2024 г., което е ръст със 70 на сто спрямо миналата година, от които 46 млрд. лири ще бъдат вложени в находището Сакаря в Черно море.

Турция, която работи за намаляване на зависимостта си от чуждестранни енергийни ресурси, откри 710 млрд. куб. м природен газ в Черно море. Тя също така се стреми да повиши ежедневния си петролен добив от област Габар в югоизточната част на страната от сегашните над 32 хил. барела до 100 хил. барела до края на тази година. Това ще покрие 20% от нуждите на Турция.

Тази година страната предвижда да вложи около 101 млрд. турски лири в земеделие, което е ръст със 132% спрямо 2023 г. Земеделският сектор има дял от 10% в планираните публични инвестиции през 2024 г.

Публичните инвестиции в жилищния сектор и в минната индустрия ще възлязат съответно на 15,6 млрд. и 106 млрд. лири.

В същото време финансовият министър на страната Мехмет Шимшек изтъкна необходимостта от фискална дисциплина и мерки за намаляване на разходите на среща с губернатори миналата седмица.

„Трябва да свием бюджетния дефицит, извън свързаните със земетресението разходи, до под 3% от БВП“, заяви той и добави, че дефицит над това равнище е неуправляем. Шимшек призова губернаторите да предприемат мерки за спестяване на разходи.

Публичните разходи трябва да са ефективни, каза още финансовият министър и поиска от губернаторите да следят внимателно как се прилагат публичните инвестиции. „В момента Турция има два дефицита – както по текущата сметка, така и бюджетен дефицит, и двата са високи“, отбеляза Шимшек.

Около 950 млрд. лири са били заделени миналата година за поправяне на щетите от земетресенията, а тази година стойността ще надхвърли 1 трлн. лири, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още