IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган призова Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Двамата са провели среща, по време на която са обсъдили и темата за изкуствения интелект

07:38 | 18.09.23 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е призовал изпълнителния директор на производителя на електромобили Tesla Илон Мъск да построи завод на компанията в Турция, съобщи в неделя в социалната медия X турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, цитирана от Ройтерс.

Ердоган е помолил за това Мъск по време на среща в т. нар. "Турски дом" (Turkish House) - небостъргач в Ню Йорк в близост до централата на ООН, уточнява Anadolu.

Двамата са провели 45-минутна среща, по време на която са обсъдили освен въпроса за потенциална фабрика на Tesla в Турция, и изкуствения интелект, съобщи Bloomberg.

В понеделник Мъск ще се срещне и с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Калифорния. Предприемачът публикува съобщение в X, че разговорите им ще се съсредоточат върху технологиите за изкуствен интелект.

Ердоган е в САЩ, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. От Tesla и турското посолство във Вашингтон не са отговорили веднага на запитванията на Ройтерс за коментар.

През август Tesla изрази интерес към изграждането на завод в Индия, който да произвежда евтин електрически автомобил. Към момента компанията има шест фабрики и изгражда седма в Мексико в северния щат Нуево Леон, което е част от стремежа на производителя на електромобили да разшири глобалното си присъствие.

През май Мъск заяви, че компанията вероятно ще избере място за нов завод до края на тази година.

Акциите на американската компания са поскъпнали със 123% от началото на тази година, а в събота тя заяви, че е произвела 5-милионния си автомобил.

Друга компания на Мъск - SpaceX, работи с космическата програма на Турция за изстрелване на комуникационни спътници. Турция също така търси помощ за разработване на батерии за първия си електромобил Togg.

Кабинетът на Ердоган също така заяви, че милиардерът иска да въведе своята услуга Starlink в страната. Срещите с Мъск позволиха на Ердоган да популяризира някои от ключовите си амбиции, като например планираното изстрелване на сателита Turksat 6A през юни следващата година, отбелязва Bloomberg. Ердоган нарече това важен етап за събирането на разузнавателна информация, която може да се използва за военни цели.

През миналата година Мъск купи социалната медия X (бившата Twitter) за 44 млрд. долара. Макар да се описва като абсолютен привърженик на свободата на словото, милиардерът се съобрази с някои искания на турското правителство за цензуриране на съдържанието в страната. В други случаи компанията се е противопоставяла на разпореждания на турски съдилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още