IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатата жена в Източна Европа насочва империята си на запад

Рената Келнерова ръководи оттеглянето на PPF от Азия и превръщането на компанията в пълна семейна собственост

09:21 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато най-богатият човек в Източна Европа загина в катастрофа с хеликоптер, почти никой не знаеше името на съпругата му.

Близо три години по-късно това вече не е така. Рената Келнерова сега е синоним на семейния бизнес – базирана в Прага компания за телекомуникации, медии, финансови услуги и електронна търговия, в която работят 61 хил. души и тя оперира в 25 страни (включително в България, където е собственик на bTV и мобилния оператор Yettel – бел. ред.).

В региона PPF е може би най-известна като собственика на частни телевизии в шест страни в Източна Европа и като една от най-големите телефонни компании в Чехия, пише Bloomberg.

С активи за 43 млрд. долара PPF се очертава като един от основните победители от посткомунистическия преход в Чехия, успех, който покойният съпруг на Келнерова засили, като разшири компания към бързо растящите пазари в Русия и Китай. Но след като нашествието на Русия в Украйна промени геополитиката и бизнеса, много компании, включително PPF, сега отдават приоритет на растеж по-близо до дома.

В разговор по имейл с Bloomberg News – първи публичен коментар пред медия, откакто пое ръководството на PPF, Келнерова си спомня трудния период на запознаването ѝ със сложните дейности на компанията след внезапната смърт на съпруга ѝ.

„Първият приоритет беше да осигуря стабилността на PPF и след това да започна да развивам отново бизнеса. Разбрах, че PPF е лична кауза за мен и че задачата ми е да подготвя децата ни, за да имат възможността един ден сами да поемат ръководството на групата“, казва тя.

Откакто пое контрол, 56-годишната Келнерова сложи своя отпечатък върху компанията. Под нейно наблюдение беше осъществено голямо оттегляне от Азия – ключов източник на приходи преди време, и тя пренасочи вниманието отново към западните пазари. Келнерова избра нов главен изпълнителен директор и се раздели с някои от близките съдружници на съпруга ѝ. Тя осигури пълната семейна собственост върху компанията, като изкупи дяловете на миноритарни акционери, след като включи себе си и трите ѝ дъщери в борда на директорите на нова холдингова компания, която пое всичките им активи.

Сега най-богатата жена в региона – нетното състояние на семейството ѝ е около 11,8 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, посвещава все повече време на вземането на ключови инвестиционни решения. Тя определя близкото сътрудничество с главния изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц, един от бившите инвестиционни партньори на Келнер, като централно за подхода ѝ.

„Ако положението го изисква, можем да вземем решения за сделки само за един уикенд. В PPF се гордеем, че сме много гъвкави в реакцията си на инвестиционни възможности“, отбелязва Келнерова.

Под нейно ръководство PPF финализира редица големи сделки, включително споразумението за продажба на контролен дял в телекомуникационните дейности в Централна и Източна Европа на Emirates Telecommunications Group от Абу Даби за 2,15 млрд. евро. Подразделението за потребителски финанси на компанията Home Credit Group BV също прие да продаде бизнеса си във Филипините и Индонезия през 2022 г. в сделки на стойност около 615 млн. евро.

Това помогна за повишаването на рентабилността на PPF до нивата преди пандемията, като нетната печалба за първото полугодие на 2023 г. достигна 709 млн. евро. За сравнение предходната година компанията отбеляза загуба от 406 млн. евро, главно заради скъпото оттегляне от Русия.

Макар че все още няма точен график за завършване на изтеглянето от Азия, „основният фокус на бизнеса ни се насочва на запад през последните три години“, казва Келнерова.

С допълнителни ликвидни средства и по-високи лихви, които натежават върху оценките на частни и публично търгувани активи, PPF разглежда нови цели за придобиване в Европа. Най-голямата покупка до момента беше придобиването на дял в полската компания за електронна търговия InPost, която оперира автомати за самообслужване, и в германската телевизия ProSiebenSat.1 Media SE.

Подобно на покойния си съпруг Келнерова не се изявява активно в медиите и пази ревностно личното пространство на семейството. Тя не разкрива конкретни инвестиционни цели, които компанията ѝ има или може да наблюдава. PPF планира да запази четирите си основни инвестиционни стълба – финансовите услуги, телекомуникациите, медиите и електронната търговия, но „това не изключва по-малки опортюнистични инвестиции“, отбелязва Келнерова.

PPF притежава широка гама от бизнеси. Графика: Bloomberg LP PPF притежава широка гама от бизнеси. Графика: Bloomberg LP

Тъй като групата не е обичаен инвестиционен фонд с определен хоризонт за задържане на активи, „можем да бъдем търпеливи“, коментира тя. „Затова краткосрочната възвръщаемост не е основен параметър, когато обмисляме възможност за инвестиция“, допълва Келнерова.

PPF, която сега има сложна мрежа от компании, започна възхода си малко след рухването на комунизма. Келнер създаде компанията в началото на 90-те години на миналия век, когато тогавашна Чехословакия започна да продава държавни активи чрез програма с ваучери, които хората можеха да заменят за дялове в компании или да слагат във фондове.

През 1991 г. Келнер създаде фонд за придобиване на дялове в 202 компании. В крайна сметка той започна да управлява шестия по големина набор от налични активи по онова време, съобщава самата компания, която стана известна като PPF Group. С течение на времето PPF се сдоби с дял от 20% в Ceska Pojistovna, най-голямата застрахователна компания в страната, създавайки основата за богатството на Келнер. Той извлече печалба през 2013 г., когато продаде застрахователните активи на италианската Generali в сделка за 3,3 млрд. долара.

Докато Келнер градеше империята си, съпругата му се занимаваше със семейната фондация „Келнер“, една от първите филантропски организации в Чехия, която дари близо 2 млрд. крони (89 млн. долара) за социални проекти и стипендии. Келнерова внася този елемент на новата си длъжност, като отбелязва, че PPF има „социална отговорност, която излиза от сферата на бизнеса“.

Освен на PPF, продажбите на държавни активи след края на комунизма дадоха тласък на още няколко супербогати чешки семейства, включително имотния магнат Радован Витек, един от най-големите инвеститори в имоти в Европа, и енергийния магнат Павел Тикач. Компании, които са собственост на милиардери от Чехия, сега наемат десетки хиляди служители в Европа и играят ключова роля в икономиката на региона.

В същото време те са подложени на засилено внимание. В интервю в края на миналата година бившият чешки президент Милош Земан критикува процеса на приватизация за създаването на голяма пропаст в богатството в бившите комунистически страни. Земан обаче беше голям поддръжник на Келнер и дори го удостои с най-голямата държавна награда, след като магнатът загина в катастрофа с хеликоптер при пътуване в Аляска.

„Наистина ценях Петер Келнер, работехме добре заедно“, заяви Земан.

Освен това PPF си навлече критиките на местната общност от инвеститори, когато реши да оттегли най-голямата публично търгувана телефонна компания в страната от Пражката фондова борса, като намали пазарната ѝ капитализация, но даде пълен контрол на групата. Процесът беше финализиран през 2022 г.

Макар че повечето близки съдружници и бивши служители запазват мълчание за новото ръководство в PPF, един от бившите миноритарни собственици на компанията, Ладислав Бартоничек, сподели мнението си в интервю за най-голямото бизнес издание в страната Hospodarske Noviny през септември.

„Отговорността за Рената, която е много активно ангажирана, и за второто поколение е различна. Компанията вече не е еднолична и това е добре. Акционерите ще бъдат по-консервативни. Въпросът е кой от семейството ще бъде най-ангажиран в бъдеще“, коментира той.

Бивши и настоящи бизнес партньори на Келнерова отказаха коментар. От трите ѝ дъщери, единствената, която има публични изяви, е 27-годишната Ана, състезателка по конен спорт, която се състезава на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Компанията отдавна се гордее с културата си на сплотеност и желанието на Келнерова е семейството да остане мажоритарен собственик на PPF в следващите десетилетия, казва тя. Тъй като децата ѝ са в различни етапи от живота си, тя иска да им позволи да вникнат в дейностите на компанията.

„Когато са готови, ще предам на тях основната отговорност с ясно съзнание. Не съм притеснена за бъдещето, защото сега те вече участват до известна степен в управлението на компаниите ни“, казва Келнерова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още