IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка остави лихвата си непроменена въпреки опасенията за инфлацията

Нападенията на Украйна над руски петролни инсталации създават очаквания за ръст на цените на горивата

14:41 | 22.03.24 г.
Председателят на Руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка запази непроменена основната си лихва в петък в условията на рискове от ускоряване на инфлацията, включително заради атаки срещу гранични с Украйна региони, предава Bloomberg.

На второ поредно заседание ръководителите на централната банка оставиха ключовата си лихва на ниво от 16% в унисон с единодушните прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Председателят Елвира Набиулина ще коментира решението на пресконференция в 15 ч. в Москва.

Редица области, включително Белгородска и Курска, са подложени на нападения с дронове и ракетни атаки през последните седмици в момент, когато Украйна засилва атаките над инфраструктурни и индустриални обекти, включително петролни инсталации, в опит да подкопае военната машина на Русия. Освен това след президентските избори контролът върху цените като цяло може да бъде смекчен, коментира Дмитрий Полевой, инвестиционен директор в Astra Asset Management.

Преди изборите, на които президентът Владимир Путин постигна категорична победа и си осигури пети мандат, правителството беше много активно в усилията си да ограничи растящите главоломно цени на храните, които са основно оплакване на избирателите.

Сега традиционно достъпни стоки като пилешко месо може да станат по-скъпи, тъй като продължават нападенията срещу Белгородска област, основния земеделски район в Русия, който формира 14% от производството на говеждо и пилешко месо.

Ръстът на цените на храните в областите на фронтовата линия изпреварва този в Москва. Графика: Bloomberg LP Ръстът на цените на храните в областите на фронтовата линия изпреварва този в Москва. Графика: Bloomberg LP

Освен това поне девет големи рафинерии бяха подложени на нападения тази година, които по някои изчисления са извадили от строя 11% от общия капацитет на страната. Макар че цените на горивата на бензиностанциите в Русия почти не са се променили, атаките доведоха до ръст на цените на бензина и на дизела на Международната стокова борса в Санкт Петербург.

Набиулина заяви, че централната банка цели да запази лихвите на най-високото им ниво от началото на войната в Украйна за продължително време. Годишният ръст на потребителските цени остава на ниво от над 7%, което е почти два пъти по-високо от целта за 4%.

Нападенията с дронове на Украйна тласкат нагоре цените на моторните горива. Графика: Bloomberg LP Нападенията с дронове на Украйна тласкат нагоре цените на моторните горива. Графика: Bloomberg LP

В същото време очакванията на домакинствата за инфлацията са намалели през март за трети пореден месец до 11,5% спрямо връхната точка от 14,2 на сто през декември. Индикаторът традиционно е един от основните барометри за натиска върху цените за ръководителите на централната банка.

Очакванията за инфлацията все още са твърде високи, за да може централната банка да промени курса, коментира Полевой преди съобщението за лихвата. „Занапред предстои изпитание във формата на възможен ръст на цените на горивата“ заради нападенията срещу рафинерии, счита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още