IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в услугите и търговията на дребно у нас се подобрява през март

Мениджърите от всички сфери очакват запазване на продажните цени през следващите три месеца

12:23 | 29.03.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Общият показател на бизнес климата в България запазва през март приблизително същото ниво като през февруари (от 22,6% става 23,0%), като оптимизъм се наблюдава в сектора на търговията на дребно и услугите. Понижение на показателя има в промишлеността и строителството, сочат актуалните данни на НСИ.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 0,5 пункта (от 24,0% на 23,5%), което се дължи на неблагоприятните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Най-сериозните затруднения за дейността остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 45,1 и 36,2% от предприятията. Относно продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През март съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 1,7 пункта (от 27,2% на 25,5%) в резултат на резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящата и очакваната строителна активност.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите. Същевременно през последния месец се наблюдава и засилване на отрицателното въздействие на фактора „конкуренция в бранша“. По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 1,2 пункта (от 24,9% на 26,1%), което се дължи на позитивните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Оптимистични са и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за дейността в сектора, следвана от конкуренцията в бранша, недостига на работна сила и недостатъчното търсене. Относно продажните цени прогнозите на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се покачва с 3,6 пункта (от 12,9% на 16,5%) главно поради подобрените очаквания на  мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Позитивни са и прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила продължават да са основните фактори, ограничаващи в най-голяма степен развитието на бизнеса. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още